Američki policajci misle "zeleno"

Tzv- "cipelcug" ili prikladnije "Ford Tabanus" stvar je prošlosti za američke snage reda. Njihovo novo pomagalo zove se T3 Motion, inovativno prijevozno sredstvo iz domene PM (Personal Mobility) prikazano na ovogodišnjem izdanju sajma sigurnosne tehnologije održanom u Las Vegasu.

T3 motion je vozilo na električni pogon koje energiju dobiva iz baterija. Ovisno o njihovom kapacitetu, autonomija iznosi od 24 do čak 121 km, što je ujedno i najveća prednost ovog vozila u odnosu na moguće konkurente. Snaga potrošača svedena je na najmanju moguću mjeru, pa tako osvjetljenje karakterizira LED tehnologija, a prateća oprema ima zasebno napajanje. Jednako važna je i maksimalna brzina, koja iznosi oko 40 km/h - osjetno više od brzine koju postižu američki policajci u potjeri za prekršiteljima zakona.

Osim što će biti brži, policajci će moći lakše nadgledati situaciju oko sebe, prije svega zahvaljujući činjenici da je podnica na 23 cm od tla. Nije naodmet reći kako je razina buke minimalna. S druge strane, ekološki aspekti zadovoljeni su nultim stupnjem zagađenja pogonskog sustava.

T3 Motion na tržište stiže u isto vrijeme kada je Ford lansirao po n-ti put obnovljenu Crown Victoriu, model broj 1 među policajcima i taksistima. I dok Ford snižava troškove bio-etanolskim gorivom, T3 Motion to čini strujom. Prema službenim informacijama, vozilo potroši dnevno energije u vrijednosti 10 centa ili oko pola kune. Inače, vrijeme punjenja baterije traje oko tri sata na 110-voltnoj mreži.

Očekuje se da će T3 Motion s dvije baterije stajati oko 8.000 USD, a u standardnu opremu ulazi još GPS sustav pozicioniranja i pretinac s mogućnosti zaključavanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara