Megan Fox uvela Saturday Night Live u 35. sezonu

Tekst: Hrvoje Marjanović
Foto: JLP

TRIDESET i pet godina postojanja uistinu nije mala stvar, a kada se takva dugotrajnost smjesti u kontekst ne samo opstanka na televiziji već i opstanka u vrijeme kada se svaki drugi show zahvaljujući krizi gasi nakon samo nekoliko prikazanih epizoda, Saturday Night Live pravi je kuriozitet.

Trideset i petu sezonu ekipa SNL-a obilježila je ugostivši jednu od najvećih filmskih zvjezdica današnjice, Megan Fox, a povratak na male ekrane svojim je gostovanjem uveličao i U2. Iako je show godinama prolazio kroz mnoge krize (od kojih su mnoge vezane za kvalitetu skečeva koji osjetno variraju iz sezone u sezonu), SNL je vremenom postao standard i gotovo je nemoguće zamisliti NBC bez jednog od njihovih ključnih brendova.

Njihov utjecaj ne staje na televizijskom programu. Eddie Murphy, Mike Myers, Will Ferrell, Bill Murray, Billy Crystal, Steve Martin, Ben Stiller, Robert Downey Jr. I Chris Rock samo su neki od više ili manje poznatih glumaca koji su napustili ekipu i ostvarili filmske karijere. S druge strane, Tina Fey, koja je godinama radila kao scenaristica i voditeljica "Weekend Updatea" (neizostavni dio svake epizode) danas je jedna od najmoćnijih žena zabavne industrije, a njen sitcom "30 Rock/Televizijska posla" obara sve rekorde gledanosti (i ove su godine pokupili nekoliko Emmya). Drugim riječima, gotovo da je nemoguće zamisliti svijet komedije bez trenutnih i bivših članova SNL-a.

Prošla sezona pokazala je pad kvalitete i unatoč ponekim sjajnim trenucima (Tina Fey kao Sarah Palin), spada u jednu od najslabijih sezona od početka emitiranja. Iako se dio problema mogao svaliti na štrajk scenarista, gledanost se morala popravljati "velikim" gostovanjima pa je jedna od najgledanijih epizoda bila upravo ona u kojoj se pojavila prava Sarah Palin.

Naučeni iskustvom, u novu su sezonu krenuli s velikim imenima i nadom da će to popraviti pomalo narušen imidž emisije. Megan Fox i U2 sasvim su logično rješenje (iduće subote moći ćemo pogledati Ryana Reynoldsa i Lady Gaga), ali pitanje je predstavlja li to samo solidno rješenje za odvlačenje pažnje sa slabije kvalitete skečeva. Na kraju krajeva, nije tajna da su upravo domaćini najjači adut i da se u najvećem broju slučajeva SNL održava zahvaljujući jakim imenima od kojih se mnoga ponavljaju i rezultiraju najgledanijim epizodama. Steve Martin, Christopher Walken, Will Ferrell, Justin Timberlake ili Alec Baldwin samo su neka od imena s kojima scenaristi imaju savršenu kemiju.

U2 je bio standardno kvalitetan i pokazali su se kao odličan izbor benda (što i nije posebno iznenađenje s obzirom na staž, ali nadamo se da će uz velika imena prezentirati i indie bendove) dok se gostovanje Megan Fox može smjestiti u rang s onim Paris Hilton, ali za razliku od praznoglave bogatašice, glumica se ipak pokazala kao solidno rješenje iako se ne može reći da je briljirala. Bilo kako bilo, skečevi s ruskim mladenkama, Live Loungeom i cimerom Optimusom Primeom pogodili su na pravo mjesto, a i uvodni monolog odrađen je pristojno zahvaljujući njenim lažnim golim fotografijama s interneta (pojavljuju se čak i gole fotografije članova U2-a).

Amy Poehler i Darrell Hammond (dva ključna člana postave) prošle su sezone napustili ekipu i ove se sezone vratili samo u "Weekend Update Thursday", ali na njihovo su mjesto došle dvije nove članice, Nasim Pedrad i Jenny Slate koja je već u prvom pojavljivanju "posrnula" i uspjela opsovati što će zasigurno odjeknuti u američkim medijima.  

Sve u svemu, iako je povratak na male ekrane pomalo klimav, ne treba smetnuti s uma da se iza njih nalazi 35 godina neprekidnog rada i zaista je pravo čudo da su, uz cijeli niz uspješnih komičnih serija, nesmiljenu krizu i publiku pretežno zainteresiranu samo za reality, još uvijek relevantni. Ako je suditi prema prvoj epizodi, ljubitelji ovog tipa humora u trideset i petoj sezoni neće biti pretjerano razočarani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara