Najbolju pizzu u Dalmaciji peče hinduistički svećenik, evo kako je možete probati
IAKO je pizza najprisutnije i cjenovno najpristupačnije jelo u Dalmaciji ljeti, potraga za onom nezaboravnom može odmah završiti. Najbolju pizzu koju sam ikad probala u Trogiru pravi ni manje ni više nego hinduistički redovnik Swami Kanjalochana.
Nekoć imena Ivan Pavković je kao inženjer brodostrojarstva radio u struci na brodu, pred njim je bila obećavajuća karijera i sve je izgledalo baš kao što bi mnogi roditelji svom sinu poželjeli, no njemu to nije bilo dovoljno. Iako ga je vuklo more, potraga za istinskom srećom i puninom života u vječnoj ljubavi bila je jača, a to ga je odvelo u hinduistički samostan, odnosno ashram, u Njemačkoj.
Swamijev učitelj Sri Swami Vishwananda je osnivač duhovne zajednice Bhakti Marga koja, osim u Splitu, ima svoje podružnice diljem svijeta. U sklopu ove organizacije nude i tečajeve meditacije i joge, a svi programi u splitskom centru su otvoreni za sve koji su dovoljno znatiželjni da dođu.
"Često putujem po Hrvatskoj i drugim zemljama regije jer sam jedini Swami iz naše organizacije koji živi ovdje i ljudi vrlo dobro prihvaćaju poruku i učenje Vishwanande", kaže Swami te naglašava da je najveći otpor doživio u rodnom Splitu.
"To je takav grad pa ni ne čudi da mi je moj učitelj stalno davao teške lekcije ne bih li bio spreman nositi se i s njim", dodaje.
Jedan od prvih takvih zadataka je bila uloga šefa kuhinje, što ga je itekako šokiralo, budući da tada o kuhanju pojma nije imao. U ashramu je proveo deset godina, osim kao šef kuhinje tamo se okušao i kao šef glazbe, vrtlar, kućni majstor, bloger i prevoditelj, a kako kaže, svaka od tih dužnosti mu je pomogla transformirati neku svoju slabost.
Priču o svom odrastanju u Splitu i zašto se odlučio odreći svjetovnog života te kako je izgledalo njegovih deset godina u ashramu ispričao je i u svojoj autobiografiji My Journey: A Life Forged by Fire, koja je osim na engleskom objavljena i na njemačkom jeziku.
Iako su ga u početku dosta čudno gledali, susjedi su se već naviknuli da njihov Ivana sada blagog smješka neopterećeno plahuta Trogirom u narančastoj halji. U svoj dom često prima goste koji k njemu stižu na retreatove iz svih krajeva svijeta, a voli se družiti i s prijateljima iz splitskog ogranka Bhakti Marge. Jednoj takvoj prigodi prisustvovala je i vaša novinarka.
Iako bi brzina kojom producira vrhunske pizze ispod peke posramila većinu pizza majstora, Ivan i ne pomišlja o ugostiteljstvu. Razlog zašto se vratio kući je, kaže, da svojim sugrađanima da nešto puno vrjednije.
"Želim im prenijeti da treba biti otvoren prema vječnoj ljubavi koja sve prožima. Ta se ljubav može shvatiti kao Bog, ali i kao univerzalni zakon svemira koji nas sve povezuje", kaže.
Ispostavilo se da njegovo poslanje itekako ima smisla upravo u Splitu, budući da je u njemu na vlastitoj koži osjetio kroničan nedostatak ljubavi.
"Split je specifična sredina u kojoj si ljudi daju za pravo da ti, premda te ne poznaju, svašta dobacuju. Često znaju glasno komentirati, za mnom viču 'Sai Baba', 'Isus Krist', čak i 'papa'. Smatraju me redikulom. To se u Splitu smatra najvećom uvredom jer označava osobu koja nije baš sva svoja i na čiji je račun u redu sprdati se", kaže Swami Kanjalochana.
Opće je poznato da ljubav najbrže ulazi kroz želudac pa su Swamijeve vege pizze definitivno dobra metoda za dolazak do srca sugrađana. Nisu u pitanju samo okus i kakvoća hrane već i osjećaj blaženstva koji svojom vibracijom Swami unosi u sve što radi, pa tako i pizzu koju priprema. Priliku da se isproba ova vrsta delicije imaju svi oni koji su dovoljno otvoreni i znatiželjni da dođu k njemu na retreat, tečaj joge ili meditacije.
Iz iskustva mogu posvjedočiti da vam se ništa previše čudno neće dogoditi, barem ne ništa čudnije od potpune opuštenosti prave dalmatinske fjake koja vas obuzme nakon dobrog ljetnog ručka.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati