Optužbe da je Šprajc homofob okupile su najgori talog društva

Optužbe da je Šprajc homofob okupile su najgori talog društva
Foto: RTL/Index

VODITELJ RTL-a Zoran Šprajc našao se u problemima nakon što je netko na Twitteru zaključio da je njegova šala homofobna, a zatim je još netko na Fejsu zaključio isto pa su se neki s tim složili, a drugi nisu. To je, naravno, postala vijest jer tako to ide u današnje vrijeme. Netko online grakne da je uvrijeđen i onda cijela država raspravlja o nečijim povrijeđenim osjećajima. 

Svi smo mi Ana Brnabić

Uglavnom, sve je ovo umjereno zanimljiv cirkus jer ovaj zametak "social justice warrior" scene dobio je svojih pet minuta u domaćem mainstreamu i bit će zanimljivo vidjeti može li pustiti korijene na balkanskom tlu gdje je narod tradicionalno neosjetljiv na probleme manjina i alergičan na političku korektnost. Kao što su nas strana iskustva naučila, takve rasprave nikada ne dovedu do nekog jasnog zaključka već dobivamo mali rat između onih koji su uvrijeđeni seksizmom, homofobijom ili rasizmom i onih koji bjesne zbog "SJW plačipičaka" koje su svijet pretvorile u minsko polje na kojem čak i najmanji pogrešan korak može rezultirati prozivanjem, zabranama, otkazima i neiskrenim isprikama.

Doduše, u ovom slučaju ne znamo tko je točno uvrijeđen. Pripadnici LGBT zajednice, Ana Brnabić ili neka random osoba s interneta koja je odlučila biti uvrijeđena samo zato što to zgroženost skuplja lajkove? Bitno je znati jer nije se oglasila ni LGBT zajednica, ni Ana Brnabić ni njezina partnerica već... Neki ljudi. Doslovno neki ljudi. Ne znamo ni tko su, ali dokopali su se medija.

Ne znamo ni što ih je konkretno pogodilo jer nitko se nije ni potrudio argumentirati u čemu je problem sa Šprajcovom šalom. Samo su mu nakeljili pečat "HOMOFOBIJA", zaključili da to nije nešto s čime se treba šaliti i pretpostavili da je svima kristalno jasna razlika između homofobije i loših šala. Jednostavno su pustili da se rasprava nastavi u komentarima, a to je, kao što znamo, najbrži način da rasprava nepovratno ode u kurac. 

Homofrenemy

Da se razumijemo, ovo nije pokušaj da se Šprajc i njegova pošalica opravdaju već pokušaj da shvatimo zbog čega je napadnut i je li napad opravdan. 

Svi mi pretpostavljamo u čemu je problem, ali bilo bi lijepo da se pogođeni izjasne i budu konkretni. Je li problem to što djetetu Ane Brnabić nitko neće biti otac već će imati dvije majke, a Šprajc se ponašao kao da to nije znao? Zašto je to uvredljivo? Gdje je namjera da voditelj nekog omalovaži ili uvrijedi? Je li njegova neupućenost u dinamiku njezina odnosa homofobija ili samo neupućenost? Potiče li njegov komentar mržnju ili netrpeljivost? Prema kome? Kako? U slučaju da je šala zaista homofobna, čini li ga to automatski homofobom ili samo osobom koja nije ni svjesna da je ispalila nešto homofobno? Zašto je posvajanje srpske premijerke tema s kojom se nije smio (loše) našaliti? Tko je odredio da je ovo tema "s kojom se ne smijemo šaliti"? Što želite da Šprajc napravi? Koji je uopće vaš cilj? 

Prosječnom Hrvatu ovo izgleda kao pokušaj da se "uveze" novovalna američka preosjetljivost jer proguglate li Šprajca, nećete vidjeti uzorak ponašanja koji bi ukazivao na godine otvorene ili čak latentne homofobije. Upravo suprotno, pronaći ćete ga u člancima koji u uvodu imaju rečenicu: "Bivši voditelj Dnevnika Zoran Šprajc založio se za ostvarivanje prava pripadnika LGBTIQ zajednice". 

Jedna ga rečenica, naravno, ne čini homofrendom godine, ali isto tako, jedna ga rečenica ne čini ni homofobom. 

Jedna lasta ne čini proljeće... Osim ako se ne radi o homofobnoj lasti

Kako je Šprajc, u očima dijela javnosti, postao homofob? Na temelju jedne ne pretjerano nadahnute šale i optužbe koju se niste ni potrudili argumentirati? Prilično isključivo ponašanje za skupinu koja se diči slobodnjačkim svjetonazorima. Ili je ovo ipak samo klasično online preseravanje osobe koja pod pseudonimom trola na društvenim mrežama i ozari se kada se netko poznat osvrne na njihove objave (kao što je i slučaj s osobom "Kaj te briga" koja se pohvalila da mu je Šprajc odgovorio i da je ovo treća njegova/njezina objava koju su mediji prenijeli)? 

Ako tako izgleda borba protiv homofobije, trebamo nove borce jer ovo nije dobro. 

Ako je vaša misija javno ocrniti Šprajca samo zato što je ispalio šalu kakvu biste inače očekivali od svog djeda i proglasiti ga homofobom na temelju jedne jedine rečenice koja je toliko granično uvredljiva da se oko nje ne može složiti ni desetoro ljudi, onda imamo opravdan razlog sumnjati u plemenitost vaših namjera. 

S druge strane, ako je vaša misija informirati Šprajca i njegove fanove da je ono što je izrekao uvredljivo, nazadno ili omalovažavajuće i ukazati mu na nonšalantnu homofobiju koja redovito prolazi ispod radara (a očito je da postoji snažna želja za edukacijom) - ne radite svoj posao. Štoviše, površni ste, lijeni, neiskreni, nedorečeni i zlonamjerni. 

Bolje je bez "odvjetnika"

Jedno je uravnoteženo raspravljati o nečijoj neosjetljivoj šali, ali opaliti nekome pečat "HOMOFOBIJA" i strpati ga u istu ladicu s raznoraznim homofobnim kreaturama čiji su stavovi sve samo ne šala, ne samo da je nepravedno već i štetno za raspravu o ovoj temi. 

Dodatni problem s komunikacijom na ovoj razini je to da će se napadnuta osoba pokušati obraniti i nastaviti hraniti nezdravu internetsku raspravu kojoj nema kraja. Šprajc je to učinio i na Twitteru objavio status koji je kasnije obrisao: "Ok, ja sam neduhoviti seksist i homofob, pripadnik Ku Klux Klana i s tom temom nema šale, ali što je na kraju ustanovila hrvatska LGBT komisija za ćudoređe, što će srpska premijerka biti djetetu koje će im roditi njezina partnerica? Il sjednica komisije još traje?" 

Nije teško pretpostaviti što se dogodilo. 

Ispod vijesti o njegovoj objavi okupio se onaj najgori talog društva koji Šprajca pokušava obraniti homofobijom visoke kakvoće koja vam na najgori mogući način dočarava koliko je dug put pred nama i zašto Šprajc nije stanica na kojoj istovarujete svoje magnete za lajkove koje pokušavate predstaviti kao borbu protiv homofobije. 

Koliko god neki željeli vjerovati u to, ovo nije borba, ovo je cendranje protiv neprijatelja koji ne postoji. Šprajc nije homofob, on je samo lik koji je ispalio šalu koja vam se nije svidjela, a vi niste borci protiv homofobije, samo vas je lako uvrijediti. A ako mislite da lezbijka na zatucanom Balkanu, uz sva sranja s kojima se svakodnevno suočava, nije u stanju podnijeti jednu jebenu jedva uvredljivu pošalicu bez da joj u pomoć uskoči hrpa preosjetljivih anonimnih besposličara koji će govoriti umjesto nje - budite sigurni, vi niste prva linija obrane. Potreban je netko deblje kože.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara