Oscari se otvaraju svijetu

Oscari se otvaraju svijetu
OVOGODIŠNJU, 76. po redu dodjelu Oscara, obilježit će otvaranje svijetu, budući da je među nominiranim umjetnicima puno stranaca, prvenstveno Anglosaksonaca.

Primjerice, među nominiranim glumicama za najbolju žensku ulogu, samo je Diane Keaton Amerikanka, a u toj su kategoriji Južnoafrikanka Charlize Theron, Naomi Watts iz Australije, Britanka Samantha Morton te 13-godišnja Keisha Castle-Hughes s Novog Zelanda.

Ova invazija stranaca u inače gotovo isključivo holivudskom svijetu Oscara vidljiva je i u svih deset glavnih kategorija za koje su nominacije objavljene u utorak.

"Hollywood se ove godine zaista okrenuo svijetu i iznenađuje broj stranih filmova koji su izašli u protekloj godini", izjavio je stručnjak američke filmske industrije Tom ONeil.

Dvojica od pet pretendenata na Oscara za najbolju mušku ulogu, Jude Law i Ben Kingsley, Britanci su, dok su preostala trojica - Bill Murray, Johnny Depp i favorit Sean Penn - Amerikanci.

U kategoriji najboljeg redatelja dominiraju neamerički redatelji, koji su se nekada morali zadovoljiti kategorijom najboljeg stranog filma.

Već je prošle godine među kandidatima za najboljeg redatelja bio Španjolac Pedro Almodovar, koji ipak nije osvojio Oscara za "Pričaj s njom".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine za najbolju su režiju nominirani novozelandski redatelj Peter Jackson ("Gospodar prstenova"), Australac Peter Weir ("Gospodar i ratnik") te brazilski redatelj Fernadno Meirelles ("City of God"), jedini redatelj s drugog govornog područja.

Od Amerikanaca su u toj kategoriji Clint Eastwood ("Mistična rijeka") i Sofia Coppola za svoj drugi dugometražni film "Izgubljeni u prijevodu".

Novozelanđani i Australci preuzeli su primat od Britanaca koji su prethodne dvije godine bili vrlo prisutni s glumicama Helen Mirren, Kate Winslet i Catherine-Zeta Jones.

No australski miljenici Russell Crowe, dobitnik Oscara za "Genijalni um" 2002. godine, i Nicole Kidman, koja je osvojila Oscara za "Sate" prošle godine, ove godine nisu među nominiranima.

Zato su među nominiranima Beninac Djimoun Hounsou (39) za sporednu ulogu u filmu "In America" Irca Jima Sheridana te Japanac Ken Watanabe (44) za "Posljednjeg samuraja".

Ironično, američki glumac Tom Cruise, koji nikada nije osvojio Oscara, nije među 5800 glasača Filmske akademije zapažen po glavnoj ulozi u istom filmu.

"Hollywood postaje kozmopolitski i spreman prepoznavati talente koji dolaze iz inozemstva", dodaje Tom ONeil. "Vjerojatno su im dojadili vječni Tom (Hanks), Jack (Nicholson) ili Russell (Crowe)", zaključio je on.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara