Ova karta otkriva koliko love turisti troše u Hrvatskoj, a koliko drugdje

Ova karta otkriva koliko love turisti troše u Hrvatskoj, a koliko drugdje
Foto: howmuch.net

SVJETSKA turistička organizacija (WTO) definira trošenje u turizmu kao svaku svotu koju potroši međunarodni turist u nekoj zemlji u koju otputuje, uključujući stvari poput prijevoza, proizvoda i usluga.

Stranica howmuch.net iskoristila je podatke WTO-a o potrošnji turista u 2017. godini da bi stvorila vizualni prikaz potrošnje stranih turista u državama svijeta. Važno je naglasiti da ovi podaci ne uključuju potrošnju domaćih turista, nego isključivo daju prikaz toga koliko koja zemlja ovisi o međunarodnom turističkom tržištu.

Na karti su zemlje prikazane veličinom koja je proporcionalna potrošnji stranih turista u njoj - dakle najveće zemlje na karti imaju i najveće prihode od međunarodnog turizma. Različitim bojama su označene zemlje po kontinentima te je po tome vidljivo da, primjerice, samo nekoliko zemalja Afrike ili Bliskog istoka zarađuje dovoljno od turizma da bi uopće bile prikazane na karti.

Top 10 zemalja po potrošnji turista su: 

1. SAD (221 milijarda dolara)

2. Španjolska (68 milijardi dolara)

3. Francuska (61 milijarda dolara)

4. Tajland (57 milijardi dolara)

5. Velika Britanija (51 milijarda dolara)

6. Italija (44 milijarde dolara)

7. Australija (42 milijarde dolara)

8. Njemačka (40 milijardi dolara)

9. Makao (Kina) (36 milijardi dolara)

10. Japan (34 milijarde dolara)

Prema ovim podacima, strani turisti su u Hrvatskoj 2017. godine potrošili 11 milijardi dolara, što Hrvatsku svrstava na čelo regije. U Srbiji i Crnoj Gori su turisti potrošili po milijardu dolara, u Albaniji dvije, dok je Slovenija spremila tri milijarde dolara. U Mađarskoj se potrošilo šest milijardi dolara.

Usporedbe radi, turisti su u Hrvatskoj trošili više nego, primjerice, u Rusiji (devet milijardi dolara), Danskoj (sedam milijardi dolara), Finskoj (tri milijarde dolara), Novom Zelandu (deset milijardi dolara) ili Irskoj (šest milijardi dolara).

Zanimljiv prikaz toga kako funkcionira međunarodno turističko središte je Makao, zasebna upravna regija u Kini. Makao se našao u top 10 zemalja po potrošnji stranih turista isključivo zahvaljujući tome što se nametnuo kao glavna kockarnica svijeta. Koliku zaradu kockanje donosi toj regiji najbolje govori ovaj primjer - nedavno su zbog supertajfuna Mangkhut kasina u Makau morala biti zatvorena što je u samo 33 sata rezultiralo gubitkom od 186 milijuna dolara za cijelu industriju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara