Pa što ako je Nova TV lažirala SSNMT?

"NIJE uopće bilo pada sustava. To je bila njihova odluka da puste sve kandidate. Službeno smo s njima kontaktirali i tražili da se ograde jer to nije istina. Mi smo uslugu izvršili u cijelosti te smo sve podatke o broju poziva za pojedinog kandidata ispostavili Novoj TV" - izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Zdravko Markota, direktor tvrtke Markot.tel koja je realizirala telefonsko glasanje za natjecatelje u SSNMT-u.

Markota gore spomenuto nije mogao prešutiti jer bi činjenica da je sustav doista pao štetila njegovoj tvrtki. Markota je također ustvrdio kako nije niti moguće da sustav padne, jer bi u tom slučaju pala kompletna 060 usluga, što nije bio slučaj.

Kao što smo odmah po završetku polufinala nagađali, a sada je postalo bjelodano, Nova TV, ako je istina što kaže gospodin Markota, lažirala je rezultate telefonskog glasanja u polufinalu i u finale propustila jednog od kandidata koji zapravo nije prošao.

Samim tim "legitimno" nije bilo niti finale, no to i nije toliko bitno, jer Nova TV ničim nije niti pokazala da namjerava držati do rezultata telefonskog glasanja, koje je očito služilo isključivo kao sredstvo za punjenje budžeta organizatora, narod bi rekao - porez na budale.

Ostali se finalisti, međutim, nemaju ni najmanje pravo žaliti. Možda tek kao u šali, poput Saše Lozara jučer u "Danu iz snova" Nove TV, koji je na zamolbu da komentira pobjednika Rafu rekao "To je čovjek koji mi je dužan Fiat Punto i 100,000 kuna".

Ali Saša Lozar nema čak niti moralno pravo da se žali, jer je i sam odgovoran za ovakvu farsu.

Naime, Lozar je kao i ostali kandidati pri zdravoj svijesti i bez prisile stavio potpis na ugovor u kojem prva stavka jasno kaže: "Organizator ima pravo odabir napraviti prema vlastitoj diskrecionoj procjeni, bez vezivanja uz ikakve kriterije i bez obaveze obrazloženja svog izbora."

U tom skandaloznom ugovoru možda je i odgovor na pitanje zbog čega su neki kandidati poput izvrsne Orhideje Skale iz Karlovca odjednom odustali. Možda neki ljudi jednostavno nisu bili toliko blesavi da pet minuta slave mijenjaju za idućih pet godina života o kojima će "bez vezivanja uz ikakve kriterije" odlučivati Nova.

I tako Nova TV nije napravila ništa mimo onog što su natjecatelji znali unaprijed: titulu pobjednika dodjelila je bez ikakvih kriterija i prema vlastitoj procjeni tržišne isplativosti natjecatelja.

Natjecatelji nisu prevareni. Gledatelji kojima je svakodnevno ponavljano da svojim glasanjem odabiru pobjednika, iako rezultati nikad nisu bili ispisani, čini se, jesu.

Ako je varanje gledatelja, pa makar u pitanju bio višemilijunski iznos, legalno - sve OK. A za moral ko te pita. Sve je to samo show u kojem je Nova nije nimalo podcijenila tržište. Blesavih ima dovoljno, a Nova TV nije prva koja je na njima zaradila.

M.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara