Pjevačica na afganistanskoj televiziji: Prvi puta u deset godina

Pjevačica na afganistanskoj televiziji: Prvi puta u deset godina
JAVNA afganistanska televizija u ponedjeljak je navečer po prvi puta u posljednjih desetak godina emitirala snimku jedne pjevačice, javlja France presse.

Nacionalna televizija emitirala je početkom večeri snimku Salme, zvijezde afganistanske muzike sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, koja je pjevala jednu od svojih najpoznatijih pjesama - romantičnu baladu.

Njezina je pjesma, koja je trajala po prilici pet minuta, emitirana nakon večernjih vijesti kada se veliki broj Afganistanaca nalazi u svojim kućama.

To je prvi puta od pada komunističkog režima 1992. godine da je afganistanska televizija emitirala takve snimke.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afganistanska televizija je tijekom građanskog rata (1992-1996.) prestala pokazivati ženska lica, a za vrijeme talibanskog režima (1996-2001.) televizija je bila zabranjena.

Otkako je početkom 2002. na vlast došla umjerena vlada Hamida Karzaia, žene su se diskretno vratile na televizijske ekrane - prvenstveno kao najavljivačice vijesti.

Životni uvjeti za žene u Afganistanu, jednom od najkonzervativnijih društava na svijetu, pomalo se popravljaju od pada talibana.

Tradicionalna afganistanska skupština Loya Jirga 4. je siječnja usvojila novi ustav koji službeno priznaje ravnopravnost muškaraca i žena.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara