Playboyeve ljepotice sve više sliče muškarcima

Playboyeve ljepotice sve više sliče muškarcima

OPSEŽNA analiza duplerica časopisa Playboy u posljednjih 50 godina pokazuje da modeli postaju sve više androgeni, odnosno sve sličniji muškarcima.

To dovodi u pitanje tvrdnju da je ideal ženskog tijela, prema muškim standardima, stalno isti, zajednički tvrde Martin Voracek s Bečkog sveučilišta i Maryanne Fisher s kanadskog sveučilišta York.

Oni su pažljivo proučili 577 uzastopnih brojeva Playboyja, od prvog u prosincu 1953., do prosinačkog izdanja 2001. Uz fotografije modela, bili su navedeni podaci o visini i težini te mjere za grudi, struk i bokove. Iz tih podataka izračunali su indeks tjelesne mase, odnos struka i bokova te indeks androginosti.

Indeks tjelesne mase pokazuje odnos visine i težine i, poput odnosa struka i bokova, povezan je s plodnošću, opasnošću od teških bolesti i dugovječnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U pedesetim godinama prošlog stoljeća idealni indeks mase ženskog tijela bio je oko 20, što se odražavalo i na Playboyevim duplericama. Optimalan odnos struka i bokova bio je nešto niži od 0,7.No Voracek i Fisher otkrili su da se s vremenom obujam prsa i bokova kod modela smanjivao, a širina struka povećavala te da se povećavala i visina modela, iako je težina ostajala otprilike jednaka. ´To pokazuje da su modeli postajali sve mršaviji, a tijela su im sve ´cjevastija´´, kaže Voracek.

Prosječni indeks tjelesne mase modela potkraj devedesetih bio je 18, a prosječan odnos struka i bokova nešto iznad 0,7, s tendencijom daljeg rasta.

´Rezultati su u suprotnosti s tvrdnjom da je ideal ženskog tijela uvijek isti, a odnos između struka i bokova stabilan´, tvrdi istraživački par.

Pitanje zašto se koncept ženske privlačnosti s vremenom mijenja Voracek ocjenjuje ´zanimljivim´, ali dodaje da je ´očito kako ne postaje jednostavne formule ili konstante oko onoga što se smatra seksualno privlačnim tipom ženskog tijela´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara