Porazne statistike: Holivudski štrajk "spalio" dvije milijarde dolara

ČETIRI mjeseca nakon završetka najvećeg štrajka u povijesti Hollywooda završeno je zbrajanje materijalne štete, a podaci o novčanim gubicima su, tvrdi ugledni Institut Milken, porazni. Pobuna holivudskih scenarista utjecala je, naime, na cijelu Kaliforniju - izgubila je 2,1 milijarde dolara i 37,700 radnih mjesta. "Nakon ovakvog neočekivanog zastoja, i najmanja pobuna koja bi mogla uslijediti utječe na cijelu industriju. Dvodnevni štrajk, naime, može pomaknuti raspored snimanja filmova i opet unijeti zbrku u Hollywood", kaže stručnjak Kevin Klowden s Instituta Milken i dodaje kako će Hollywoodu i Kaliforniji trebati izvjesno vrijeme za oporavak.

Samo filmska industrija izgubila je u tromjesečnom štrajku oko 500 milijuna dolara, i to nakon što se više od deset tisuća članova Američke udruge scenarista pobunilo zbog loših uvjeta na poslu. Niske plaće, nepoštivanje radnog vremena i "lešinarski odnos televizijskih studija" doveli su ih na ulice, a svaki djelatnik u filmskoj industriji koji se nije pridružio štrajku naišao je na neugodnosti, pa čak i na incidente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šteta je utoliko veća jer se radi o ljudima s visokim plaćama", ističe Jack Kyser, stručnjak za razvoj ekonomije i dodaje da je štrajk scenarista saveznu državu Kaliforniju "uvukao" u recesiju. Štrajk je, osim loših uvjeta u "glamuroznom Hollywoodu", pokazao i nevjerojatan utjecaj tamošnje filmske industrije na cijelu Kaliforniju. Stručnjaci su, pišu američki mediji, tek u vrijeme štrajka shvatili da takva pobuna može izazvati lančanu reakciju i potencijalnu propast cijele kalifornijske ekonomije.

M.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara