Poznate umjetne plavuše: Kako blajh utječe na estradne mozgove?

PLAVUŠE se bolje zabavljaju - izreku smo čuli već tisuću puta, no je li to zaista istina? Kako bismo pronašli odgovor na pitanje na ovu vječnu dilemu, pročešljali smo malo kroz povijest, ali i postavili isto pitanje poznatim plavušama koje obitavaju na hrvatskoj estradi. Poznatim umjetnim plavušama, da budemo precizniji.

Prije nešto više od pola stoljeća, u pedesetim godinama, samo je sedam posto ženske populacije, uglavnom glumice i modeli, bojilo kosu, i to najčešće u plavo dugotrajnim i kompliciranim procesom koji je modernim ženama danas potpuno nezamisliv. Plavu kosu planetarno popularizirala je Norma Jean Baker, odnosno Marilyn Monroe, ali zajedno s nevino plavim uvojcima, "Merlinka" je popularizirala i mit o plavušama i gluposti, nesvjesna da će se to pitanje "smrti i života" provlačiti kroz vrijeme do dana današnjeg, te i dalje ostati bez čvrstog odgovora.

"Plavuše su jednostavno uočljivije!"

Dakle, zabavljaju li se plavuše ipak bolje od primjerice, brineta, crvenokosih ili crnki? Jedna od naših poznatih umjetnih plavuša, pjevačica Maja Šuput, smatra da je ta tvrdnja potpuno neosnovana. "Ne vjerujem da se plavuše bolje zabavljaju, one su jednostavno uočljivije - glava im svijetli kao 'žarulja' i jasno da ih ljudi (i muškarci) primjete prije nego crnke. Na život ili gledaš pozitivno ili ne, jednostavno je, a predrasude me uopće ne zanimaju. Viceve o plavušama niti pričam niti slušam, draži su mi oni o Bosancima, jer imamo Bosanca u bendu, pa sam se ja izvukla", ispričala nam je Maja, koja za svoje plavokose kolegice ima samo riječi hvale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tina Katanić se ofarbala u crno i doživjela pomračenje

Prekrasnom plavom kosom se mogu pohvaliti i Simona Gotovac, Mila Elegović, Barbara Kolar i Tina Katanić, koja nam je ispričala što točno za nju znači biti plavuša. "Nikad ne bih mijenjala plavu boju, ujutro kad se probudim imam osjećaj kao da mi oko glave sija sunce. Uostalom i većina moćnih žena svijeta su plavuše - Hilary Clinton, Sharon Stone ili Vesna Škare Ožbolt", rekla je Tina, i ispričala nam epizodu s kosom koja datira iz dana Tininog srednjoškolskog obrazovanja. "Kupila sam crnu kanu i ofarbala se - osjećala sam se jednostavno pomračeno. U školu sam išla s kapom i nešto takvo nikad ne bih ponovila", ispričala je Tina.

Među poznatim umjetnim plavušama svoje mjesto našle su i glumica Leona Paraminski, pjevačica Indira Vladić Mujkić, Mirna Maras i Maja Vučić, kojima je teško pripisati, osim plave kose, nešto zajedničko, osim, naravno, profesije. Ipak, čini se da ostatak poznatih Hrvatica sa spomenutim damama ne dijeli  ljubav prema anđeoskim uvojcima - u izboru sto najljepših mi smo ih uspjeli nabrojati tek dvadesetak. I za kraj - pitanje koje vrijedi milijun dolara: zabavlja li se bolje Severina ili Indira Vladić Mujkić? Odgovor na to pitanje najvjerojatnije najbolje znaju njihovi frizeri.

Vanda Voloder  
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara