"Resident Evil 3": Milla i dalje ima stila

"AKO niste vidjeli oskudno odjevenu Millu Jovovich kako kung-fu udarcem sređuje bijesne mutirane pse ne možete reći da ste živjeli" je citat kojim je prije pet godina komentirana prva filmska ekranizacija popularne video-igre "Resident Evil". Taj citat bi mogao biti najkraće objašnjenje zašto se taj film smatra jednim od najuspješnijih primjera ekranizacija video-igara – fenomena koji je, kako među fanovima tih igara, ali i filmofilima općenito, sinonim za stajsko gnojivo. "Resident Evil" iz 2002. godine se pak, pokazao tako uspješnim, da je dogurao do trećeg nastavka – "Resident Evil 3: Istrebljenje" - koji se danas pojavljuje u našim kinima.

Radnja filma se zbiva pet godina nakon događaja opisanih u prethodnom nastavku "Resident Evil 2: Apokalipsa".  Pokušaj korporacije Umbrella da testira novo oružje u Racoon Cityju je krenuo katastrofalno krivo te se odatle proširio opaki T-virus i manje-više cijelo čovječanstvo pretvorio u zombije čiji se život svodi na potragu za ljudskim mesom. Svijet se nakon toga pretvorio u postapokaliptičnu pustinju kojim tumara šačice preostalih ljudskih bića, uključujući konvoj na čelu s Claire Redfield (Larter) čiji je cilj Aljaska, jedno od rijetkih mjesta pošteđenih od zaraze. Izbjeglicama, pak, pomaže heroina serijala Alice (Jovovich), koja je promjenom DNK stekla superiorne fizičke i psihičke moći. Sve te moći će joj dobro doći kada se ispostavi da izbjeglice na Aljasku mogu jedino ako koriste vozila i druge resurse koje se nalaze u Umbrellinom podzemnom laboratoriju, čiji glavni znanstvenik dr. Sam Isaacs (Glen) ima vlastite zamisli što raditi s hordama zombija na površini.

Slično kao i prethodna dva filma, "Resident Evil 3" ne krije da mu je glavna svrha na što maštovitiji, što krvaviji i što zabavniji način prikazati kako lik Mille Jovovich horde naizgled nezaustavljivih zombija rastura kao beba zvečku. Scenarij i likovi su tome potpuno podređeni, a jedina iznimka je uvođenje lika Claire Redfield, kako bi se zadovoljili fanovi originalne video-igre (slično kao što se u prethodnom filmu pojavio lik Jill Valentine).

Iako je u ovom ostvarenju forma daleko važnija od sadržaja, mora se priznati da su njegovi autori ipak uložili trud kako bi treći film učinili drukčijim od prethodna dva. To se odnosi na angažiranje Russela Mulchayja, australskog veterana čiji se video-spotovi od prije četvrt stoljeća drže glavnim krivcem za emtivijevsku kretenizaciju suvremenog Hollywooda. Ovaj put je Mulcahy napravio prilično dobar posao, pri čemu je pomoglo i novo pustinjsko mjesto radnje – tako različito od mračnih koridora u prvom i sumorne metropole u drugom nastavku. Film ima nekoliko doista efektnih scena, uključujući intrigantni početak koji se oslanja na prvi "Resident Evil", ali i par posveta posta-apokaliptičkim klasicima kao što je "Drumski ratnik" i Hitchcockovim klasicima.

Ipak, najveći adut filma je, kao i uvijek, Milla Jovovich koja i dalje radi ono što je dobro ide – istrebljuje zombijevsku gamad i pri tome sjajno izgleda. Iako nije riječ o djelu koje će se izučavati na filmskim akademijama, "Resident Evil 3" će ispuniti svoju svrhu zabavivši publiku koja je sebi spremna priznati da voli takve sadržaje.

uloge: Milla Jovovich, Ali Larter, Oded Fehr, Spencer Locke, Mike Epps, Iain Glen, Ashanti

režija: Russel Mulcahy

proizvodnja: Columbia Screen Gems, SAD, 2007.

trajanje: 94 '

OCJENA: 6/10

Dragan Antulov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara