S Goluba bačena prva bomba na Irak

AMERIČKI strateški bombarderi spremni su istovariti svoj razorni teret nad iračkim tlom. Ironično zvuči podatak da je zrakoplov, koji je nazvan Golub, prvi monoplan u povijesti s kojega je na zemaljski cilj bačena jedna avionska bomba. Ta golub je ipak simbolom mira?!

Godine 1909. austrijski inženjer Igo Etrich konstruirao je i sam izveo prvi pokusni let na svom prvom monoplanu, a u proljeće 1910. polijeće i prvi prototip zrakoplova Taube (njem. Golub). Proizveden je za sportsku namjenu, stoji u napisu objavljenom u tjedniku Obrana, no već 1912. u Rumpleru je proizvedena njegova vojna inačica. Godine 1914. Golubom se služe ratna zrakoplovstva Italije, Njemačke i Austro-Ugarske. Služio je kao izvidnički zrakoplov i zrakoplov za obuku, a onda u kasnijim varijantama i kao borbeni zrakoplov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zanimljivo je da je konstrukcija krila ovog borbenog aviona, što danas zvuči gotovo komično, izvedena od sjemenja drveta, odnosno posebnim kalupljenjem sjemenja. Maksimalna letna brzina kretala se oko "fantastičnih" 100 kilometara na sat! Što bi s takvom letjelicom moglo postići primjerice u modernom ratu? Zamislite vijest: S Goluba danas bačena prva bomba na Irak?!

(Hina) ld ld

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara