Samo devet dana bez šećera može ostaviti nevjerojatne posljedice na nas

Samo devet dana bez šećera može ostaviti nevjerojatne posljedice na nas

Foto: 123RF

POTPUNO izbacivanje šećera iz prehrane već u nekoliko dana može pokazati drastičnu razliku, pokazala je studija provedena prošle godine.

U istraživanju koje je objavio magazin Obesity sudjelovalo je 43 pretile djece, kod kojih je šećer zamijenjen škrobom. Autori studije tvrde da su pokazali koliko je šećer opasan ne samo zbog viška kalorija koje njime unosimo, već i zbog njegovog utjecaja na naš metabolizam.

Autor studije Robert Lustig, pedijatar i endokrinolog u dječjoj bolnici u San Franciscu, rekao je da se kod djece smanjila razina kolesterola u krvi nakon što im je pala razina inzulina.

"Njihovo zdravlje općenito je bilo bolje. Naši nalazi podupiru ideje da je krucijalno da roditelji nadziru unos šećere kod svoje djece i imaju na umu posljedice koje ostavlja hrana koju njihova djeca konzumiraju", rekao je.

Ovo istraživanje osporava rašireno mišljenje, koje podržavaju i multinacionalne korporacije, da pretilost i s njom povezane bolesti nisu rezultat unosa šećera već prekomjernog unosa kalorija.

Djeci davali više hrane

Lustig ističe da je njegova studija nastojala riješiti se svake sumnje, pa su djeca uključena u istraživanje održavala istu težinu tijekom njega te su poticana da jedu više ako počnu gubiti na težini. Tvrdi da su djeca, stara između osam i 18 godina istraživačima rekli da im je previše hrane.

"Kalorije iz šećera su najgore, jer se u jetri pretvaraju u mast, pojačavaju otpornost na inzulin i povećavaju rizik obolijevanja od dijabetesa te bolesti srca i jetre. Rezultati ove studije imat će velike posljedice na prehrambenu industriju i troškove liječenja", rekao je za The Daily Telegraph.

Drugi autor Jean-Marc Schwarz rekao je da nikad nije vidio ovako snažne rezultate.

Nakon samo devet dana restrikcije unosa fruktoze, rezultati su bili dramatični i konzistentni između ispitanika", rekao je. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara