Sarajevo Film Festival: Milan Bandić na premijeri filma "Crnci"

Tekst: I.M.L.
Foto: Dado Ruvic, V. M. Tauber / CROPIX

NAKON što je "Kenjac", redatelja Antonia Nuića, otvorio natjecateljski dio ovogodišnjeg, 15. po redu Sarajevo Film Festivala, sinoć je u sarajevskom Narodnom kazalištu upriličena međunarodna premijera hrvatskog filma "Crnci". Crvenim se tepihom prošetao redateljski duo Goran Dević i Zvonimir Jurić, glumačka postava koju čine Ivo Gregurević, Emir Hadžihafizbegović, Nikša Butijer i Stjepan Pete, ali i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je prisustvovao premijeri.

"Crnci" su prikazani u okviru natjecateljskog programa - igrani film, a riječ je o ratnoj drami koja donosi priču o odredu "Crnci", koji je bio zadužen za obavljanje prljavih poslova, ali je zbog potpisanog primirja morao biti raspušten. Zapovjednik odreda koji je izgubio tri svoja vojnika, priprema operaciju izvlačenja njihovih tijela iz šume i miniranja brane, bez obzira na primirje. Preživjeli članovi odreda, mučeni osobnim sumnjama i krivicom, kreću u akciju, ali na ratištu pronalaze neprijatelja tamo gdje su ga najmanje očekivali - u samima sebi. Reditelj Goran Dević je rekao kako film nije baziran na stvarnim događajima iz proteklog rata.

Festival obilježen nekažnjenim zločinima

Od hrvatskih glazbenika su do sada nastupili Colonia i Severina, a jedan od najzamjećenijih parova na sarajevskom crvenom tepihu bili su glumac Tarik Filipović i Lejla Šehović. Tarik je u pratnji supruge došao na premijeru svog filma "Storm" ("Oluja"), koji je svjetsku premijeru imao na 59. Berlinaleu gdje je dobio odlične kritike te priznanje "Amnesty International" Saveza njemačkih art-kina i čitatelja lista Berliner Morgenpost za najbolji film. Radnja filma prati uhićenje i suđenje srpskom generalu optuženom za ratne zločine počinjene tijekom rata u Bosni i Hercegovini, koji nepravedno dobiva malu zatvorsku kaznu, uz Tarika glumi i sjajna novozelandska glumica Kerry Fox.

Ovogodišnje, najveće regionalno okupljanje ljudi iz svijeta filma, pored dolaska Mickeya Rourkea i Gillian Anderson, obilježile su i mračnije stvari. Najvažnije kulturno-turističko događanje glavnog grada Bosne i Hercegovine, ogorčeni građani su iskoristili kako bi poslali prosvjednu poruku zbog porasta brutalnih zločina koji prolaze nekažnjeno posljednjih godinu dana. Sam početak festivala obilježilo je ubojstvo mladog konobara Amara Mistrića, čiji je život završio jer dvojicu nasilnika nije poslužio pićem nakon završetka radnog vremena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara