EUROSONG 2019

Što Australija uopće radi na Eurosongu i što će se dogoditi ako pobijedi?

Što Australija uopće radi na Eurosongu i što će se dogoditi ako pobijedi?
Foto: EPA

ODMAH nakon što se na eurovizijsku pozornicu popela australska predstavnica Kate Miller-Heidke, na internetu je počela rasprava o tome što Australija uopće radi na Eurosongu. Australija se na Eurosongu natječe od 2015. godine, kada je nastupila u finalu povodom 60. rođendana natjecanja. Australija je jedina zemlja izvan Euroazije koja sudjeluje na natjecanju, osim Maroka koji se prvi i jedini put na natjecanju pojavio 1980. godine.

>>EUROSONG PRATITE UŽIVO NA INDEXU<<

Najveći razlog za sudjelovanje Australije na Eurosongu je iznimna popularnost natjecanja u toj zemlji.

Australski SBS prenosi Eurosong od 1983. godine i nakon prvog emitiranja do sve današnjeg dana nije pala popularnost, a razlog tomu je, navodi se, činjenica da dobar dio Australaca vuče podrijetlo iz Europe, osobito Velike Britanije. Osim godišnjih natjecanja, SBS je prenosio i jubilarne 50. i 60. Eurosongove. Nadalje, Australci su tijekom posljednjih desetljeća na Eurosongu sudjelovali na različite načine - kao izvođači koji su predstavljali druge države ili autori pjesama.

SBS je građanima Australije od 2010. godine dozvolio glasanje za pobjednike, međutim ti glasovi se nisu pribrojavali ostalima. Australija je 2012. godine na Eurosongu u Bakuu dobila svoje komentatorsko mjesto, a 2015. Australiji su EBU i austrijska televizija ORF koja je te godine organizirala natjecanje dozvolili da sudjeluje u jubilarnom 60. Eurosongu. Kako ne bi umanjio šanse drugim polufinalistima, australski predstavnik Guy Sebastian plasiran je direktno u finale, a natjecanje je završio na petom mjestu. Zbog odličnog plasmana Australija je tražila da sudjeluje i na sljedećem Eurosongu, 2016. godine, kada je Dami Im umalo pobijedila i kući otišla kao drugoplasirana u finalu.

Ovo je peta godina kako se Australija natječe na Eurosongu. Dođe li do toga da australski izvođač pobijedi na Eurosongu, natjecanje se ne seli u Australiju. Australija će u tom slučaju natjecanje organizirati s jednom od zemalja članica EBU-a, a glavni izbori su Njemačka i Velika Britanija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara