Tajna špiljskog "vjetra"

MNOGE pilje u nas nazivaju po vjetru: Veternica, Vjeternica, Vjetrovica, no među njima se izdvaja kraška špilja Vjetrenica kod Dubrovnika, iz koje ovisno o godišnjim dobima "vjetar" puše iz špilje ili u špilju?! Otkud sad to?

Naime, špilje imaju specifičnu mikroklimu, a "vjetar" je jedna od najdojmljivijih takvih klimatskih pojava, objašnjava publicist Ivo Lučić u monografiji Vjetrenica - pogled u dušu Zemlje, uz napomenu, da "strogo znanstveno gledano, nije riječ o vjetru, jer je vjetar atmosferska pojava, nego o strujanju zraka".

Što je vani toplije, stoji u nastavku, to je strujanje zraka iz Vjetrenice - snažnije. Uzrok ove cirkulacije zraka težnja je k izjednačavanju visoke vanjske i niske unutrašnje temperature. Stoga ljeti iz vjetrenice struji ugodan svježi zrak. Ljeti, za nesnosnih vrućina, "vjetar" iz Vjetrenice puše gotovo kao pravi vjetar. Kada su vanjska i unutarnja temperatura izjednačene vjetar se jedva i osjeti. Međutim, zimi kad vanjska temperatura padne debelo ispod unutarnje, otkriva se jedan posve obrnuti fenomen - "vjetar" puše u špilju.

Prema nekim podacima brzina zračnih struja u Vjetrenici može dostići i do 13 metara u sekundi!

(Hina) ld ld

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara