Tomislav obrijao umjereno dugu bradu

Tomislav obrijao umjereno dugu bradu

ŠTO SE točno događa s vijestima?

U zadnjih nekoliko tjedana pročitao sam toliko besmislenih vijesti da ne mogu točno odrediti radi li se o zajebanciji novinara ili nedostatku zanimljivih informacija. Ne mogu vjerovati da je vijest o muškarcu koji je kavu kupovao bez hlača toliko relevantna da nadrasta okvire nekih lokalnih novina i postaje vijest koja završava na naslovnicama portala diljem svijeta. No, čak i ako takav cirkus gledamo kao nevinu bedastoću koju određena skupina čitatelja pronalazi smiješnom, teško prelazim preko "vijesti“ u kojoj otkrivamo da li je na priloženoj slici riječ o dupetu ili sisi naslonjenoj na zrcalo.

Kako je to za ime svega relevantnog zaslužilo mjesto na  naslovnici bilo čeg, pa čak i ako raspravljamo u okvirima opskurnih blogova? I moram vjerovati kako je riječ o neskrivenom "campu“ jer u suprotnom sam spreman povjerovati kako nas netko drži apsolutnim idiotima. No, čak i ako takav tip informiranja uzimamo s rezervom i ne njega gledamo kao na svojevrsni "statement“ ili cinični prikaz generalnog propadanja novinarstva kao struke, nije mi jasan konačan cilj.

Trenutak u kojem počinjemo žaliti za vremenima kada smo bezbrižno čitali o tome kako točno Vlatka Pokos namjerava upecati novog imućnog umirovljenika, trenutak je kada se valja zabrinuti za vlastito mentalno zdravlje. Netko sklon teorijama zavjere i neprestanim paranojama mogao bi pomisliti kako se javnost sustavno zaglupljuje nebitnim jer nitko nije podložniji medijskoj kontroli od mutavih zombija koji ne znaju žive li u republici ili monarhiji, ali jako dobro znaju tko je s kim spavao i što se trenutno događa s Britney Spears.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mike Judge, tvorac "Beavisa i Buttheada“ prije nekoliko godina snimio je sasvim solidnu komediju "Idiocracy“  u kojoj američki vojnik prosječne inteligencije završava u budućnosti i otkriva da je Amerika zaglupljena i pretvorena u naciju idiota koji ne znaju ništa drugo doli žderati brzu hranu i gledati stupidni reality program. U to vrijeme, ta mi se premisa činila nategnutom i bila je izvjesna samo do određene granice, ali kada pogledamo kakvim smo idiotizmom okruženi i kada se prouči kakvim programom šopamo većinu, ideja o naciji idiota čini se daleko vjerojatnijom.

Glupost nije samo trend već i bolest. Tu i tamo valja provjeriti što se točno odigrava u vašoj glavi, a u nastavku teksta nalazi se i mali test koji će vam pomoći prilikom određivanja vlastite zaglupljenosti.

Razumijete samo naslove "žutog dijela“ novina? Znate imena i životne priče svih stanovnika BB kuće? Smatrate li da je Alen Macinić-Svizac elokventan momak i razumijete svaku riječ koju izgovori? Imate više od 10 godina, a "Ribar Palunko i njegova žena“ posljednja je knjiga koje se sjećate? Gospodarski pojas ono je što gazda nosi oko pasa? Jeste li pomislili da "oko pasa“ znači "oko više životinja koje nazivamo psima“? Iskreno ste se nadali kako ćete u ovom tekstu pročitati vijest o izvjesnom Tomislavu koji je na čudan i vijesti vrijedan način obrijao svoju umjereno dugu bradu?

Ako ste potvrdno odgovorili na više od jednog pitanja, zabrinite se jer zli mediji proždrli su vaš mozak…

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara