"Zalomilo se": Neromantična komedija

NAIZGLED bezazlena konzumacija alkohola može izazvati kobne posljedice i čovjeku donijeti probleme na koje nikada nije računao, a u to će se uvjeriti i protagonistica filma "Zalomilo se", koji odnedavno igra u našim kinima. Alison Scott (Heigl) je mlada, privlačna i ambiciozna djelatnica TV-postaje koju je uprava promaknula u status voditeljice. Kako bi to proslavila, ona odlazi u noćni klub zajedno sa svojom sestrom Debbie (Mann), koja je ostavi zbog obiteljskih obveza. Lišena sestrinskog nadzora, Alison popije par časa previše te na kraju završi u krevetu s mladićem po imenu Ben Stone (Rogen). Kada se sljedeće jutro otrijezni, dotični joj više ne izgleda kao neodoljivi Adonis, pa nije previše tužna kada mu pokaže vrata nadajući se da ga više nikada neće sresti. Osam tjedana kasnije, pak, ispostavi se da je taj slučajni susret rezultirao trudnoćom, te Alison mora brže-bolje pronaći oca svog nerođenog djeteta. Kada ga pronađe, otkrije kako je Ben samozvani "internetski poduzetnik" koji zajedno sa skupinom luzerskih pajdaša životari duvajući "travu" i primajući socijalnu pomoć.

Gore navedeni zaplet i nije baš previše originalan, pa i ne iznenađuje što je kanadska autorica Rebecca Eckler tvorce filma tužila zbog toga što je navodno "posuđen" iz njene knjige iz 2005. godine temeljene na stvarnim životnim iskustvima. Međutim, iskusniji gledatelji mogu steći dojam da su takav zaplet već vidjeli i prije. Lako im je zamisliti tipični TV-film koji bi od njega napravio propovijed protiv konzumacije alkohola ili salonsko-ljevičarsko slavljenje prava američke žene na abortus. Isto tako bi im bilo lako zamisliti da holivudski scenaristi od svega naprave nekakav "uznemirujući" triler gdje bi se za Alison, Bena ili njihov fetus ispostavilo da ispod naizgled bezazlene vanjštine kriju psihički bolesne ubojice. Malo je, međutim, onih koji bi od takvog materijala mogli napraviti ni manje ni više nego romantičnu komediju.

Kada je u pitanju holivudski scenarist i režiser Judd Apatow, široj javnosti poznatiji po uspješnoj komediji "Junfer u četrdesetoj", to već i ne izgleda tako nemoguće. Apatow je u ovom filmu prekršio cijeli niz žanrovskih pravila – od za romantične komedije neuobičajene dužine od dva sata preko korištenja "paprenijeg" cenzorskog R-rejtinga u odnosu na PG-13 standard današnjeg uškopljenog Hollywooda, zbog čega u filmu ne nedostaje golotinje, eksplicitnog seksa i rječnika primjerenijeg "peškarušama" nego obiteljskoj zabavi.

Ipak, najvažnije kršenje pravila se odnosi na protagoniste koji zapravo i nisu previše simpatični. Alison izgleda kao karikatura "prodorne" holivudske japijevke, dok Ben, pogotovo u društvu sa svojom "luftbrenzerskom" bratijom, izgleda upravo onako kako HDZ-ovska predizborna propaganda nastoji opisati tipičnog birača SDP-a. Međutim, Seth Rogen svojim komičarskim talentom uspijeva prikovati gledatelje za ekran (što baš i nije slučaj s Heiglovom). Njih dvoje su, pak, zasjenjeni mnogo zanimljivijim odnosom između Debbienog brakom sputanog supruga (kojeg tumači Paul Rudd) i same Debbie (čiji je lik maestralno odigrala Apatowljeva supruga Leslie Mann).

Apatow se svojim prilično ne-romantičnim pristupom romantičnoj komediji uglavnom čini kao ikonoklast, ali "Zalomilo se" ipak slijedi holivudska pravila. Svima je jasno da će film završiti otprilike isto kao "Devet mjeseci", romantična komedija slične tematike.  Apatow također nije iskoristio neke od prilika koje mu je pružao zaplet – na primjer, mogle su se izvrnuti spolne uloge, pa je Ben mogao koristiti trudnoću da kao otac bude uzdržavan od majke umjesto obrnuto. Međutim, iako je iskusnijem gledatelju odredište jasno, na samom putovanju ga čekaju mnoga ugodna iznenađenja, od kojih je možda najbriljantniji kratka, ali efektna rasprava s izbacivačem pred vratima noćnog kluba. S obzirom kakvo stajsko gnojivo dolazi na naše ekrane pod oznakom romantičnih komedija, gledateljima će se ovaj film "zalomiti" kao prilično ugodno iznenađenje.

uloge: Seth Rogen, Katherine Heigl, Leslie Mann, Paul Rudd

režija: Judd Apatow

proizvodnja: Universal, SAD, 2007.

trajanje: 133 '

OCJENA: 8/10

Dragan Antulov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara