12. tjedan trudnoće: Beba raste, a mama blista!

12. tjedan trudnoće: Beba raste, a mama blista!

Foto: Shutterstock

ŠTO se događa u 12. tjednu trudnoće? Mama blista, beba raste, a tata uživa u iščekivanju.

Beba

U posljednjem tjednu prvoga tromjesečja fetus je nešto veći od pet centimetara. U ovom je tjednu struktura mozga već gotovo onakva kakva će biti i kada se dijete rodi, ali u mnogo manjem obliku.

Profunkcionirali su i djetetovi bubrezi pa dijete počinje urinom lučiti tekućinu. Crijeva će se napokon smjestiti u trbušnu šupljinu jer u njoj za njih sada ima mjesta.

Pojavljuju se i refleksi, a lice djeteta počinje poprimati pravilan izgled, oči i uši se razvijaju na mjestima na kojima bi trebali biti, a usta se počinju pripremati na refleks sisanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
MamaDosad su vjerojatno završile sve tegobe prvoga tromjesečja - kronični umor, promjene raspoloženja, mučnine i povraćanje. I vi odmah izgledate zdravije, smireniji ste i sretniji te već naviknuti na trudnoću i jednostavno blistate. Tome doprinose i povećani volumen krvi te trudnički hormoni.

Iako su gotove mučnine, mogla bi vas mučiti žgaravica pa izbjegavajte prezačinjenu hranu, zašećerene sokove, kavu i sl. Trbuh vam počinje rasti.

Tata

Tegobe vaše partnerice su se značajno smanjile pa sada možete zajedno uživati u ovim danima iščekivanja. Planirajte, idite zajedno na preglede, razgovarajte o tome kako ćete odgajati dijete i kakvi ćete biti roditelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara