Dopustite djetetu da bude prosječno i sretno!

Dopustite djetetu da bude prosječno i sretno!
Foto: Shutterstock
 
SVAKI roditelj želi a mu dijete bude sretno, uspješno i prihvaćeno u okolini u kojoj se kreće. Često na tom putu roditelji počnu zaboravljati da bi djecu trebalo pustiti da jednostavno budu djeca, bezbrižna i sretna, bez teških tereta na leđima. Sve više djece odvaja sve svoje slobodno vrijeme na mnogobrojne treninge, glazbene tečajeve ili neke druge aktivnosti i to uglavnom na nagovor roditelja. 
 
Iako je odlično da dijete da ima stvari koje ga zanimaju, ponekad treba zastati pogledati radi li dijete to sve radi sebe ili jednostavno sluša ono što mu vi kažete? Činjenica da roditelj zna što je najbolje za njegovo dijete najčešće ovdje staje. Jeste li se zapitali, što ako pretjerujete?
 
Vrijeme ionako leti, već za koju godinu dijete će se početi susretati sa sve više obveza i malo slobodne, zaigranosti i zabave se više neće moći nadoknaditi.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako dijete izrazi želju za nekim hobijem, ostavite mu dovoljno prostora da samo odlučilo koliko vremena i truda može i želi uložiti. Tjeranjem djeteta da bude najbolje kao da su svi rođeni da postanu uspješni sportaši u životu dijete će vjerojatno prije odbiti od sporta nego što će biti motivacija.
 
Smetaju vam neprestane djetetove promjene hobija? To je zapravo dobro za djecu jer će tako moći iskusiti mnogo toga različitog i otkriti što ih najviše ispunjava.
 
Prestanite brinuti o rezultatima na natjecanjima i pogledajte vaše dijete. Ako je sretno, to samo znači da ste najvažniju utakmicu pobijedili. Postavljati djeci od malih nogu previsoke kriterije može narušiti samopouzdanje i onemogućiti ih da pokažu koliko doista mogu.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara