Igranje u blatu za razvoj kreativnosti

Foto: Shutterstock

MNOGIM mamama je ideja o prljavom djetetu noćna mora, ali ako mu dopustite takve igre potičete učenje i zabavu kod djece. Djeca su programirana da se zaprljaju. Ako je u parku lokva, budite sigurni da će uči u nju. Ako je blatnjava, još bolje! Psiholozi kažu kako privlačnost djece i nereda nije bez razloga. Igranje sa stvarima kao što su zemlja ili boja pomaže ima da uče o svijetu oko sebe, ali i o sebi samima. Upravo je ljeto idealno vrijeme za boravak na otvorenome i uživanje u neurednim igrama.

 
Važnost igre u blatu je ta što je ona beskonačna. Kod komercijalnih igračaka dijete samo stisne gumb ili povuče ručicu i nešto se dogodi. Sa stvarima kao što su pijesak ili voda događaju se različite stvari, ovisno o tome što vaši maleni rade. Neuredne igre potiču vaše dijete na samostalno razmišljanje. Djeca razmišljaju kako nešto napraviti i tako razvijaju i slijede svoje vlastite ideje. Zato umjesto da im stalno branite raditi kolače od blata ili crtati s rukama, popustite s vremena na vrijeme i pustite djeci da uživaju u vlastitoj kreativnosti.
 
Donosimo vam pet ideja za neuredne igre i kako izvući maksimum iz njih.
 
1. Pijesak
 
Pomaže djetetu da osjeti različite teksture i da se suoči sa posljedicama svojih postupaka, primjerice što se dogodi ako stavi previše vode u pijesak ili ako gradi dvorac od potpuno suhog pijeska.
 
Isprobajte:
 
Crtanje u pijesku: u pijesak stavite malo boje u prahu i sve pomiješajte u plitkoj posudi. Zatim prstima crtajte razne oblike i stvarajte vlastitu sliku.
 
Dvorac od pijeska: oboružajte se grabljicama, lopaticom i kantom i uživajte u igrama u pješčaniku.
 
Plaža: Crtajte u pijesku, iskopajte rupu i zatrpajte djetetu stopala u pijesak ili jednostavno gradite kule u pijesku. Samo je vaša mašta granica.
 
2. Boja
 
Izvrsno za učenje boja i kako miješati različite boje. Možda neće bit novi Van Gogh, ali stvaranje vlastitih slika pružit će mu osjećaj neovisnosti, razvijati kreativnost, ali i ponos kad njegova slika bude visila na frižideru.
 
Isprobajte: 
 
Crtanje prstima: teško je kontrolirati kist kad su ti ruke malene, ali će zato prstima razvijati osjećaj dodira i potaknuti kreativnost.
 
Otisci u boji: Koristite različite predmete za nanošenje boje na papir, od spužve, krumpira, vrećica čaja, stare četkice za zube ili listova. 
 
3. Voda
 
Sva djeca vole vodu, bez obzira da li se radi o kupanju u  kadi, moru ili blatnjavoj lokvi. Prolijevanje vode pomaže razviti koordinaciju kod djeteta. 
 
Isprobajte:
 
Pranje suđa: Privucite stolicu sudoperu i dajte djetetu da "opere" stvari koje nisu lomljive i opasne. Uživat će što vam "pomaže", a dodatan bonus bit će mjehurići od sapunice.
 
Prolijevanje: Prolijevanje vode u kadi ili vrtu izvrsna je zabava. Koristite različite kantice, flaše ili spužve kako bi upotpunili doživljaj.
 
Kupanje: Igranje s različitim igračkama ili pjenušavim kupkama u boji oduševit će vaše dijete.
 
Lokve: Pretvorite kišni dan u zabavu. Obucite kišnu kabanicu i čizme i krenite u avanturu. Neka dijete skače po lokvama koliko god želi, a vi mu se slobodno pridružite. Nikad ne znate, možda ćete baš uživati. 
 
4. Zemlja
 
Iako je roditeljima prva asocijacija prljavo dijete, igranje sa zemljom ima puno koristi. Osim što ga možete naučiti kako se sadi sjemenje i rastu biljke, dijete razvija koncentraciju i fokus dok pokušava iskopati tunel pod zemljom.
 
Isprobajte:
 
Kolači od blata: dajte mu svoj stari kuhinjski pribor i malo vode i pustite ga da uživa. Bit će to najbolji kolači koje ste probali. 
 
Kopanje: Odredite jedan dio vrta u kojem on može kopati, saditi i uživati bez straha da će vam počupati najdraže ruže.
 
Vrtlarenje: Neka vam pomaže okopavati vrt, saditi biljke, čupati korov. Posadite suncokrete ili rajčice, oni su izvrsni za početnike. Ako nemate vrt, posadite ih u teglice i stavite na balkon.
 
5. Hrana
 
Držanje hrane šalje poruku trbuhu i mozgu o vrsti, teksturi, sastavu i jestivosti i priprema probavni sustav na konzumiranje. A kada bude starije, mjerenje i vaganje pomoći će djetetu u svladavanju brojeva kroz igru. 
 
Isprobajte: 
 
Pečenje: Ispecite keksiće ili pizzu i pustite dijete da ih ukrasi. 
 
Piknik: Neka vam dijete pomogne u izradi sendviča koje ćete ponijeti sa sobom na izlet.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara