Kako odgojiti pametno dijete? Svijet svojega mališana pretvorite u veselu učionicu!

Foto: Shutterstock

PODIZANJE pametnoga djeteta nije samo u pamćenju, lekcijama i školovanju. Mnogo toga dijete u dobi od jedne do tri godine života može naučiti i samo, uz vašu malu pomoć, iz života.

Djeca su prirodno znatiželjna i vrlo lako uče iz običnih dnevnih aktivnosti, čega ni vi ni dijete najčešće niste ni svjesni. Dajemo vam nekoliko prijedloga kako da svijet svojega mališana pretvorite u veselu učionicu.

1. Knjige i čitanje

Od rane dobi okružite dijete knjigama. Skupljajte slikovnice, a prijateljima i rođacima koji često pitaju što da vašem mališanu donesu za rođendan ili neku drugu prigodu, za poklon predložite slikovnicu ili knjigu. Neka čitanje postane dijelom vaše dnevne rutine, npr. prije spavanja, pa će dijete tu naviku zadržati i tijekom odrastanja.

2. Priroda

Znate i sami da su djeca pravi istraživači. S obzirom na to da su malena, često primjećuju stvari za koje su odrasli prezaposleni (ili previsoki). Kada dijete pronađe nekoga kukca, recite djetetu o kojoj se životinji radi ili zajedno pronađite na internetu ili u literaturi. Učite ga nazivima i vrstama biljaka u dvorištu ili parku, opipajte stijenu, pijesak, vlati trave i slično.

3. Umjetnost

Opskrbite dijete raznim alatima za slikanje, modeliranje i sl. još dok je maleno. Za najmlađe su najpraktičnije velike bojice, a ubrzo će uživati u svemu što može izraditi flomasterima, vodenim bojama, plastelina i gline. Iako njegovi crteži vama nisu raspoznatljivi, ohrabrujte ga u šaranju i učite boje. Uskoro možete počnete miješati boje i gledati kako nastaju nove. Isto tako, možete vi prvi izmodelirati neki predmet pa dijete zamoliti da ga pokuša samo napraviti.

4. Razgovor

Razgovor s djetetom iznimno je važan i gledajte na njega kao na ulaganje u budućnost. Od vas i ljudi koji ga okružuju naučit će materinski jezik, što može jedino putem razgovora. To ne znači da djetetu trebate čitati enciklopediju ili Shakespearea. Razgovarajte s njim o svakodnevnim stvarima, događajima koje je doživjelo, pojavama koje ga okružuju i raspoloženju u kojem se nalazi.

5. Brojanje

Učenje brojki zabavna je aktivnost. Stvorite naviku brojanja predmeta koje dijete vidi, npr. čarapa, prstića, jaja u hladnjaku, namirnica u tanjuru i sl. Ti jednostavni zadaci značajno doprinose razvoju razumijevanja količine i brojeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara