Kako zaštititi djevojčice od nasilja putem mobitela i interneta?

Kako zaštititi djevojčice od nasilja putem mobitela i interneta?

Foto: Shutterstock

MNOGO se roditelja osjeća bespomoćno i bez ideja kako pomoći kćerima u borbi s relativno novim dramama koje donosi suvremena tehnologija. Od zlostavljanja se u današnjem umreženom društvu ne može pobjeći, već ono prati djecu kamo god pošla s mobitelom u džepu. Dr. Tim Jordan koji se desetljećima bavi problemima u odgoju djevojčica predložio je za portal Sheknows nekoliko načina na koje roditelji ipak mogu prevenirati nasilje putem interneta i mobitela.

1. Neka zasluži mobitel i društvene mreže

Posjedovanje mobitela i pristup društvenim mrežama su privilegija, a ne pravo, i djevojčice toga trebaju biti svjesne. Treba im pokazati da ih trebaju zaslužiti, tj. pokazati visoku razinu zrelosti i odgovornosti s nekim drugim tehnološkim spravama kao što su TV, videoigrice i slično. Ako se duže vrijeme pridržavaju dogovorenih pravila o vremenu provedenom pred TV-om i za računalom te gledali i birali prikladne programe i stranice, zaslužile su dobiti mobitel i pristup društvenim mrežama.

2. Educirajte je

Prije nego što joj poklonite mobitel ili dopustite otvaranje Facebook računa, razgovarajte o ponašanju na internetu i društvenim mrežama, o tome što je prikladno, a što nije, o postavkama privatnosti i slično. Možete zajedno proći kroz društvene mreže i pokazati joj što sve nude i koje opasnosti predstavljaju, ali i informirati je o tome što joj je dopušteno, a što ne. Također je upozorite da se svađe i konflikti ne rješavaju putem društvenih mreža gdje to mogu vidjeti brojne druge osobe.

3. Neka bude svjesna da joj nadzirete računalo i mobitel

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Unaprijed im recite da ćete nadzirati njihove aktivnosti na internetu i mobitelu, tj. da ćete ih "otvoreno špijunirati". Recite im da ih nećete provjeravati svaki dan, nego da ćete povremeno "izvršiti inspekciju". Zbog toga vas ne treba peći savjest, to se ne razlikuje od provjere tuluma koji se odvija u podrumu vaše kuće. Trebate se uvjeriti da nisu u opasnosti u razdoblju u kojima im trebaju granice.

4. Dogovorite se


Donesite specifična i jasna pravila u upotrebi tehnoloških spravica, od toga kakve stranice smije, a koje ne smije posjećivati, do toga s kime bi trebale, a s kime ne biti u kontaktu te gdje će "parkirati" mobitel prije spavanja. Ovdje nemojte potpuno nametati svoju volju, nego budite spremni na kompromis i dopustite i kćeri da dobije neku bitku pregovorima, kako bi imala dojam da ste joj izašli u susret, a ne da joj branite apsolutno sve što želi, što će dovesti do skrivanja i narušavanja povjerenja.

5. Pazite da se drži dogovora


Mnogi roditelji ne naprave ništa ako kći prekrši dogovor. Ako ste se uvjerili da se ne drži dogovorenih pravila, razgovarajte o uzroku. Djevojčice nerijetko rade greške online zbog nedostatka znanja, ali i zbog goleme potrebe za stjecanjem i zadržavanjem prijatelja.

Ako se iste greške nastave ponavljati, onda vaša kći nije spremna za internet i mobitel. Očito joj treba još malo vremena da sazre i postane odgovornija. Ako za nekoliko mjeseci pokaže napredak, možete pokušati opet.

Ukratko, kao roditelji niste nemoćni kada je u pitanju zlostavljanje putem tehnologije i možete mnogo toga spriječiti bliskim odnosom i povjerenjem koje će vam dijete ukazati. Ako se dijete tijekom vremena drži svih dijelova dogovora, smanjite nadzor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara