Kućanski poslovi: Gdje muškarci najviše pomažu, a gdje najmanje?

Kućanski poslovi: Gdje muškarci najviše pomažu, a gdje najmanje?

Foto: Shutterstock

ORGANIZACIJA za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je rezultate istraživanja o ravnopravnosti u sudjelovanju u kućanskim poslovima. Otkriveno je da Norvežani najviše sudjeluju u kućanskim poslovima, a Japanci najmanje.

Nakon što je usporedila koliko odrasle osobe oba spola provode dnevno u "neplaćenom radu" u 34 zemlje članice, organizacija je zaključila da se polako smanjuje jaz jer sve više žena ima vlastite karijere. "No još uvijek postoji veliki jaz po spolu u neplaćenim poslovima što očito pokazuje da je muškarcima još uvijek teško primiti se povremeno posla u nekim državama", kaže OECD u priopćenju.

Turkinje provode najviše vremena obavljajući kućanske poslove, uključujući kupovinu, ukupno 377 minuta dnevno, dok Turci takvim zadacima posvećuju samo 116 minuta. Japanci su najmanje od pomoći u kući i na to potroše 62 minute dnevno, dok žene rade u kući 300 minuta dnevno.

Najviše opuštanja za žene - Na sjeveru Europe

Iako su Norvežani od najveće pomoći sa 180 minuta dnevno, Norvežanke ipak rade u kući više - 210 minuta dnevno. Istraživanje je pokazalo da žene na sjeveru Europe provode daleko najviše vremena u opuštanju - u Norveškoj se 367 minuta dnevno troši na odmor i zabavu, a u Britaniji žene na to potroše 339 minuta dnevno.

Istraživanje OECD-a provedeno je na uzorku od 20 tisuća osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara