"Ljubljenje djece u usta je nastrano i strašno - djeca moraju znati granice!"

"Ljubljenje djece u usta je nastrano i strašno - djeca moraju znati granice!"

Foto: 123rf

KADA su u pitanju djeca puno je stvari koje su drugim roditeljima crne ili bijele. Poljubac u usta apsolutno spada u jedne od ili "groznih" ili "sasvim normalnih" tema.

Danas predstavljamo onu apsolutno ne varijantu, a argumente je iznijela Eden Strong, jedna od brojnih autorica portala Your Tango i to nakon što je ranije pročitala tekst pod nazivom "Ljubljenje djece u usta moglo bi se protumačiti kao nešto seksualno. Ma kakva glupost!", a u kojem ukratko stoji - "Što bih ja trebala napraviti kada moja dvogodišnja djevojčica napući svoje male usne i poželi me njima cmoknuti? Da je odgurnem od sebe i krenem joj objašnjavati da je to neprikladno? Hoću li joj i nakon nekoliko godina morati braniti da nosi kraće suknjice i da skakuće na pjesmice pjevačica koje se na sceni razgolićuju da bi privukle veću pozornost?"

"Paaa, - odgovor je da!", odgovorila je mama Eden Strong i na to nabacila svoje argumente.
"Da ti kaže, što bi mogla napraviti u tom slučaju. Zašto bi te ona morala ljubiti u usta? Jednostavno joj reci - mi se nećemo ljubiti u usta, za to postoji obraz. Kada dođe vrijeme za suknjice jednostavno joj narediš da odjene prikladniju odjeću, a ako će ikada slušati hitove Rihanne i njoj sličnih, jednostavno joj ugasiš muziku. Tako lako!"

"Ja sam od onih roditelja koji nikada neće svoju djecu ljubiti u usta niti ću njima dozvoliti da to pokušaju raditi meni. Usnice su za ljubavnike i partnere. Točka.

Jer - niti jednog svog prijatelja ne ljubim u usta, ne bi mi nikada palo na pamet pozdraviti svog šefa poljupcem u usta, niti bih htjela da moje dijete na takav način pozdravlja primjerice svoju učiteljicu. Zašto bi onda svoje dijete učila da je normalno ići okolo i ljubiti ljude koje sreće - u usta! Ja nisam takva.

>>>Ljubite li svoje dijete u usta?"<<<

Mama kojoj ovim putem apliciram, poručujem, ako nije znala, da navike koje djeci usađujemo u svom domu postaju navike koje će im biti normalne i u stvarnom svijetu - među drugim ljudima. Ako je nešto u njihovom mladom životu postalo uobičajeno, oni će to bez imalo ustručavanja raditi i u društvu. To je poznat pojam znan kao desenzitizacija, što znači da ako će dijete svakodnevno imati uvid u neke navike - roditelje koji piju i puše, ako će svjedočiti seksualnim iskustvima stariji članova obitelji, ako će živjeti uz osobe koje su grube... to će dijete postati naviknuto na takve navike i kada odrastu jednostavno će živjeti po principima naviknutog. Takva djeca neće znati razlučiti granicu između dobrog ili lošeg, jer njima će to biti normalno i neupitno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zato nipošto ne želim svoje dijete navikavati na ljubljenje u usta, jer živimo u svijetu seksualnih predatora pa ne želim svoje dijete zbunjivati. Želim da točno zna kakvo je ponašanje prihvatljivo, a kakvo ne.Nemojte me krivo shvatiti - ja svoje dijete stalno ljubim, samo što to ne radim u usta već ga izljubim po cijeloj glavi, obrazima, nosu... Ljubi i on mene isto tako. Nisam za to da roditelji imaju zadršku od ljubljenja, ali da se zna - dijete u obraz, suprug u usta.

Isto tako - moj četverogodišnji sin obožava skakutati gol, kada je vruće, a kada mi poželi dotrčati u zagrljaj i pomaziti se sa mnom, nemam ništa protiv, ali tek kada na sebe obuče hlačice. To je ono čemu ga učim. Nikada nisam i nikada neću odgurnuti svoje dijete i ne dati mu da se mazi sa mnom, ali dok je gol - ne. Tako mi nikada neće pristupiti niti itko drugi i zašto bi onda bilo okej da to čini moje dijete samo zato što je dijete?

Dijete će odrasti, a sve ono što nauči u ovoj dobi primjenjivat će i kasnije u životu.

Zato ću mu uvijek pokazati ljubav, ali na način koji je primjeren našoj kulturi i našem društvu.

Jer ga volim i želim da zna da granice moraju postojati.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara