Međunarodni dan djece: Pomozite barem onoj koja su vam pred nosom

Međunarodni dan djece: Pomozite barem onoj koja su vam pred nosom

Foto: Shutterstock, Guliver Image/Getty Images

DANAS se obilježava Međunarodni dan djece.

Prvi Dan djece proglašen je davne 1925. godine na Svjetskoj konferenciji za dobrobit djece, a na globalnu je razinu došao proglašenjem Generalne skupštine UN-a 1954. godine. Skupština je 1959. usvojila je i Deklaraciju o pravima djeteta. 30 godina kasnije usvojena je i Konvencija o pravima djeteta koju je potpisala i Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zemlje Dan djece obilježavaju na različite dane, ali većina ih se, na preporuku UN-a, odlučila za 20. studenoga jer je toga dana 1959. usvojena Deklaracija o pravima djeteta. Za razliku od Deklaracije koja ima moralnu snagu, Konvencija o pravima djeteta pravni je akt koji ima snagu zakona i obvezuje stranke na pridržavanje njezinih odredaba te uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su je prihvatile i ratificirale.

Svi vrijede jednako i imaju pravo na osnovne životne uvjete i zdravu okolinu

Već se u uvodu istaknulo da je djetetu zbog njegove fizičke i mentalne nezrelosti potrebna zaštita i prije i poslije rođenja. Zatim se, kao i u Općoj deklaraciji o pravima čovjeka, zabranjuje svaka diskriminacija zbog rase, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovine, rođenja ili drugih okolnosti bilo djeteta samog ili njegove obitelji. Zabranjuje se trgovanje djecom te štiti dijete od nemara, okrutnosti i izrabljivanja, a na kraju se ističe da dijete treba odgajati u duhu razumijevanja, tolerancije, prijateljstva među narodima, mira i općeg bratstva.

Inicijalno je predloženo da svaka zemlja obilježi dan kojim će promovirati razumijevanje i razmjena iskustava među djecom, ali akciju za dobrobit i promociju uvjeta u kojima djeca žive širom svijeta. Milijuni žive u uvjetima nedostojnim čovjeka, bez osnovnih uvjeta kao što su hrana, voda, krov nad glavom, školovanje i ljubav od strane obitelji. U skladu sa svojim mogućnostima pomozite barem onima koji su vam pred nosom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara