Njihovi problemi njima su veliki: Kako razveseliti tužno dijete?

Njihovi problemi njima su veliki: Kako razveseliti tužno dijete?

Foto: Shutterstock

IAKO nam se čini da mališani vrtićke dobi žive bezbrižno i nemaju nikakvih problema, i oni se mogu naći pod pritiskom i biti nesretni, najčešće zbog odnosa s prijateljima u vrtiću. Nama mali, njihovi su problemi njima veliki. Kako ih razveseliti i pomoći im?

Iako ćemo pasti u napast da dječju tugu otjeramo sladoledom ili čokoladom, televizijom ili videoigricom, i ima i boljih načina na koje možete vratiti osmijeh na njihova lica.

"Ne trebate djeci kupovati sreću, nego ih naučiti vještinama koje će im pomoći u prevladavanju tuge i bijesa. Ne želite oblikovati djecu koja će, kada budu imala problema, prvo obratiti kutiji sladoleda", objasnila je profesorica psihologije na Sveučilištu Missouri – Columbia za WebMD Kristy vanMarle. Takav način nošenje s tugom mogao bi dovesti do nezdrave težine te cjeloživotnog emocionalnog prejedanja. Umjesto toga pokušajte dijete razveseliti nekom od ovih metoda:

1. Igrajte se s njima

Kada je dijete uzrujano zbog prijatelja iz vrtića, provedite neko vrijeme s njim. Djeca uživaju u toploj i nježnoj pažnji roditelja nakon što ih je netko povrijedio jer se tako podsjete da su voljeni i posebni. Najbolja bi bila neka fizička aktivnost, npr. vožnja bicikla. Naviknite ih na to da se vježbom otklanjaju stres i loše raspoloženje.

2. Razgovarajte


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Djeci te dobi često je teško riječima izraziti emocije. Ne znaju reći da su razočarani ili frustrirani, ali možete vidjeti da su nesretni. Možete i sami potaknuti dijete, npr. "Čini mi se da si tužan jer ti Ivan nije htio dati ruku u šetnji" i sl.

"Važno je da kao roditelji ne trivijalizirate djetetove emocije. Ako je ono reklo da je zbog nečega tužno, uplašeno ili ljutiti, ključno je o tome razgovarati jer im time pokazujete da su njihovi osjećaji važni, ali i to da imaju potporu", kaže vanMarle.

Nakon izražavanja emocija razgovarajte o tome kako bi dijete moglo riješiti problem koji ga muči.

3. Pustite ih malo na miru


Nakon što ste razgovarali, dopustite im da imaju malo vremena za sebe. Samostalna igra pomaže u građenju neovisnosti, ali i opušta. "Važno je da djeca budu u stanju povremeno sjediti na miru bez ikakvih uputa", rekla je vanMarle. Imajte na umu da djeca te dobi ne bi smjela provoditi više od dva sata pred televizijom, za računalnom ili igrajući videoigrice (sveukupno).

4. Odvedite ih na spavanje

Ponekad su djeca nervozna i izgledaju nesretno kada su umorna. Djeca od pet do 12 godina trebaju 10 do 11 sati spavanje dnevno pa bi bilo dobro uspostaviti rutinu spavanja. Možete kratko razgovarati o tome kako su proveli dan, kao i o tome što ćete raditi sutra. Dobar uvod u san je i dobra knjiga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara