O čemu je kvaka? Dijete je pred drugima anđeo, a doma radi probleme

O čemu je kvaka? Dijete je pred drugima anđeo, a doma radi probleme

Foto: Shutterstock

JESTE li ikada pomislili da se vaše dijete ponaša bolje prema drugim ljudima nego prema vama? Ako jeste, to vam je vjerojatno vrlo frustrirajuće jer ispada kao da se ponekad neutemeljeno žalite na vrlo dobro dijete.

Događa se, primjerice, da dijete odbija spavanje ili hranjenje ako ste vi ti koji ga stavljate na spavanje ili hranite, ali zato s dadiljom zaspi u minuti ili jede brokulu kada ga hrani tata. Ne shvaćajte to osobno. Naime, to čak može biti znak da ste se vi i dijete dobro povezali.

"To je zapravo kompliment", objašnjava doktorica naturopatije Tara Levy za BabyCenter. "Što se dijete osjeća opuštenijim s roditeljem ili skrbnikom, to će se ponašati neposlušnije jer vjeruje da ćete ostati uz njega bez obzira na to što radili. To je zapravo slatko, ali vama i nije pretjerano zabavno", dodaje.


Ističe da je ta pojava vrlo česta te teško pada roditeljima i starijoj djeci koji dolaze po savjete zbog ispad bijesa. "Naravno, dijete je pravi anđelak u mom uredu", kaže Levy.

Dodaje da roditelji najčešće takvo ponašanje uočavaju nakon vrtića ili škole. "Djeca se trude izvršiti sve obveze u okolini u kojoj se ne osjećaju potpuno sigurno. Zatim dođu doma gdje sve ispliva na površinu.

Naravno, konzultirajte se s liječnikom ako vam se dijete čini pod neobičnim stresom ili pokazuje veće probleme u ponašanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara