Što učiniti i zašto se neka djeca tako panično boje mora i vode?

Što učiniti i zašto se neka djeca tako panično boje mora i vode?

Foto: 123rf

MNOGA djeca (ali i odrasli) boje se vode iz naizgled neobjašnjivih razloga. Za malu djecu boravak u moru ili jezeru znači jedno iskustvo u kojem ne postoje jasne granice, te se stoga mogu osjećati preplašeno i preplavljeno. Dijete se nikada ne treba prisiljavati na ulazak u vodu – unošenje u vodu djeteta koje se boji može samo učvrstiti strah. Najbolje rješenje je dozvoliti djetetu da se igra u onoj udaljenosti od vode koja mu najviše odgovara. Vi se možete igrati i veseliti na plaži, u plićaku pokazujući djetetu kako zabavno to iskustvo može biti. Dijete će vam se možda pridružiti držeći vas za ruku. Kada se to dogodi, dozvolite djetetu da vas vodi i odlučuje koliko duboko ćete ući, koliko dugo ćete ostati u vodi. Možete poticati dijete da se igra izazivajući valove i bježeći od njih dodirujući vodu samo stopalima. Na ovaj način dijete će povezati vodu s pozitivnim osjećajima poput zabave. 

Ako imate vrlo malo dijete (oko godinu dana starosti) možete pokušati odagnati strah od vode prije samog ulaska u more. U tu svrhu možete napuniti bazenčić i držati ga kraj plićaka. Potičite dijete na igru u bazenčiću (pod vašim budnim okom, naravno)! Igrajući se „na sigurnom“, dijete će postupno prihvaćati okolinu. Primijetit će drugu djecu koja se slobodno i radosno igraju u moru i plivaju, a i samo će se pri tome zabavljati. Ne propustite djetetu redovno ponuditi igru u plićaku ili plivanje s vama u dječjem čamcu, sa sigurnosnom kolutom. U nekom trenutku, dijete će vam se priključiti u igri ili šetanju po plićaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Općenito je dobro za djecu svih uzrasta pohađanje tečaja plivanja (posebice ako uključuje i dijete i roditelja). Možete reći djetetu da je učenje plivanja dobro radi sigurnosti u bazenu, jezeru ili moru. Ako prvih dana odbija ulazak u vodu, sjednite i promatrajte drugu djecu. S vremenom će znatiželja učiniti svoje, pa će dijete barem pokušati. Dobro je tijekom kupanja i igranja u kadi napunjenoj vodom napominjati kako je dijete prava ribica i da će sigurno super plivati jednog dana. Najvažnije je da dijete od početka povezuje vodu s ugodom, sigurnošću, zabavom, pa će i boravak na moru proteći s manje straha, a dijete brže i lakše proplivati.
Postoje djeca kojima je i u kupanje u kadi iz nekog razloga vrlo neugodno, bilo da se boje vode, bilo da im smetaju kapljice u očima ili im ne odgovara temperatura vode koja je za nas idealna. Pokušajte otkriti koji razlog se krije u pozadini negodovanja kod vašeg djeteta i pokušajte ostati smireni dok dijete vrišti u svakom dodiru s vodom. Neka djeca vide da voda otječe u odvod i boje se da bi ih mogla povući sa sobom, a nama se čini da se boje kupanja. Neki od mogućih razloga mogu biti i šampon koji grize oči, strah od bojlera ili prskanja vode, zagrcanja i sl.


O autoru: Andrea Vlašić, doktorand psihologije, certificirani klinički hipnoterapeut, certificirana za traumu kod djece i adolescenata. Stručni suradnik Asocijacije za psihološka i poligrafska ispitivanja (APPI) – glavnih aktivista u BiH za zaštitu djece od zlostavljanja. Bavi se znanstvenim i stručnim radom, te vodi stranicu o psihologiji i hipnoterapiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara