Počela je sezona prehlada: Kako da ih vaš mališan izbjegne?

Počela je sezona prehlada: Kako da ih vaš mališan izbjegne?

Foto: Shutterstock

ZAŠTO je vaše dijete često prehlađeno i možete li nekako smanjiti broj njegovih prehlada?

S hladnijim je vremenom počela i sezona prehlada i imate dojam da vaša beba pokupi baš svaku. Jedan od razloga je taj što imunološki sustav najmanje djece još nije sasvim razvijen, zbog čega su podložniji zarazi. Drugi je činjenica da vaš mališan dira i često liže ili stavlja u usta sve što dohvati pa vrlo lako skuplja viruse.

Djeca se češće razbolijevaju tijekom jeseni i zime jer hladni vanjski, ali i suhi, zagrijani zrak unutra isušuju stijenke u nosu, zbog čega virusi lakše dolaze u organizam. Također, djeca tijekom hladnijih mjeseci mnogo više vremena provode unutra gdje se virusi lakše šire s osobe na osobu.

Većina djeca godišnje preboli između šest i deset prehlada, a ona koja idu u vrtić znaju biti bolesna svakoga mjeseca. Možete li što učiniti kako biste smanjili taj broj? Ne možete spriječiti svaku prehladu, ali postoje načini na koje možete minimizirati izloženost vašega djeteta virusima i "nabildati" mu imunološki sustav.

Kako smanjiti vjerojatnost prehlade?

1. Za početak, pazite da svi članovi obitelji i prijatelji operu ruke prije nego što se idu igrati s djetetom, posebice kada je u pitanju novorođenčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Držite djecu podalje od druge bolesne djece i odraslih. Razumjet će ako ih zamolite da odgode posjet ili druženje za nekoliko dana kada više neće biti zarazni.

3. Vrtićka su djeca podložnija zarazama jer su u doticaju s više djece. Uputite ih da često peru ruke u vrtiću te da ih operu čim dođu doma.

4. Pazite da dijete uzima dovoljno tekućine. Kod beba do četiri mjeseca starosti to znači redovito ih dojiti ili ih hraniti dojenačkim mlijekom. Nakon te dobi, djeci možete ponudi i malo vode. Kako znati da djetetu dajete dovoljno tekućine? Tako što će dnevno smočiti pet do šest pelena.

5. Boravak u prostoriji u kojoj se puši povećava rizik od respiratornih problema te djecu čini podložnijima prehladama. Nemojte pušiti u prostoriji u kojoj su djeca i ne vodite djecu u prostore gdje se puši.

6. Dojite koliko god dugo možete. Iako ne sprječava bolesti, istraživanja su pokazala da se djeca koja se hrane dojenjem rjeđe razbolijevaju od one koja se hrane umjetnim dojenačkim mlijekom zbog antitijela koja primaju putem majčinoga mlijeka. Stručnjaci preporučuju dojenje do prve godine života.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara