Zajedničko spavanje: Kako spavati s djetetom, a da ga ne ugrozite?

Zajedničko spavanje: Kako spavati s djetetom, a da ga ne ugrozite?

Foto: Shutterstock

IAKO dobar dio pedijatara savjetuje roditeljima da novorođenčad ne stavljaju spavati sa sobom u krevet, mnogobrojni roditelji to rade.

Ustajanje radi hranjenja ili umirivanja uznemirene bebe i do desetak puta tijekom noći užasno je iscrpljujuće, a zajedničko spavanje rješava više problema: majka ne mora ustajati zbog hranjenja, a dijete je mirnije jer osjeća njezino tijelo pokraj sebe.

Za i protiv

Američki pedijatri godinama upozoravaju na opasnost zajedničkog spavanja, najviše zbog bojazni da majka u snu neće osjetiti ako prignječi ili legne na dijete. Posljedica toga može biti fatalna, ali oko 41 posto američkih majki priznaje da uvijek ili često spavaju s bebama kako bi im bile bliže. Dobra strana spavanja s djetetom, osim kvalitetnijeg sna za roditelje i bebe, veća je vjerojatnost uspješnog dojenja djeteta što je vrlo dobro za razvoj te smanjuje vjerojatnost sindroma iznenadne dojenačke smrti. Loša strana je očiti nedostatak privatnosti za roditelje.

Zajedničko spavanje ključan je čimbenik i takozvanog povezujućeg roditeljstva koje zastupa dio roditelja i psihologa, utemeljenog na ideji bliske i sigurne privrženosti roditelja i djeteta od samog rođenja. U svakom slučaju, spavanje zajedno ili odvojeno stvar je dogovora roditelja koji će odlučiti što im više odgovara. Ako ste se odlučili na zajedničko spavanje, trebate poduzeti ove korake kako bi dijete bilo što sigurnije:

Kako spavati s djetetom, a da ga ne ugrozite?

1. Trebate imati dovoljno velik krevet da u njega svi komotno stanete.

2. Oba partnera se trebaju složiti s odlukom da prime dijete u krevet te da ih toga neće biti strah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3. Dijete ne smije spavati između roditelja, nego sa strane. Ako doji, to je uglavnom majčina strana.

4. Zajedničko spavanje nije preporučljivo ako je bilo tko od roditelja na sedativima, težim lijekovima, alkoholiziran ili spava tako čvrsto da ga rijetko što može probuditi.

5. Djetetovu stranu kreveta treba zagraditi kako ne bi ispalo. Najpraktičnije je uz bračni krevet postaviti dječji krevetić, i to tako da se ogradica prema roditeljskom krevetu može spustiti tako da dijete možete staviti spavati u krevetić, ali ste mu cijelo vrijeme vrlo blizu te ga lako možete uzeti k sebi.6. Ekstremno pretile osobe koje nemaju osjećaj koliko im je dijete blizu ne bi trebale spavati u krevetu s djetetom. Bolje je imati dječji krevetić uz bračni krevet.

7. Ako dijete spava više sati u komadu, možda za zajedničkim spavanjem više nema potrebe pa ga možete premjestiti u vlastiti krevetić. Kod tog prijelaza dobro je djetetu dati neku igračku s kojom će spavati te ostaviti vrata njegove sobe otvorenima kako biste ga uvijek mogli čuti.

8. Djeca bi trebala biti naviknuta na samostalno spavanje do predškolske dobi, tj. do otprilike šeste godine. Prijelaz u vlastiti krevet mnogi će roditelji ipak provesti ranije, a i većina djece će za to već odavno biti spremna.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara