Prešli ste termin: Kako prirodno potaknuti porod?

Prešli ste termin: Kako prirodno potaknuti porod?

Foto: Shutterstock

AKO ste prešli dan termina, teško vam je i već silno želite da vaša beba dođe na svijet, možete pokušati potaknuti trudove nekim od prirodnih načina. Prije nego se odlučite za neki od ovih poteza, konzultirajte se s liječnikom.

1. Cimet


Cimet može izazvati kontrakcije mišića te regulira krvotok u zdjeličnim organima, što može potaknuti trudove. Zato se i ne preporučuju tijekom trudnoće. Međutim, ako ste u terminu, može pomoći pri početku trudova. Možete ga popiti u obliku čaka, kolača, kao začin...

2. Seks

Osim što će vaš organizam tijekom seksa otpustiti oksitocin koji potiče porod, sperma sadrži hormon prostaglandin koji otvor maternice čini mekšim i podatnijim. Ako vam liječnik nije zabranio, odaberite najudobniji položaj i prepustite se užitku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3. Nadraživanje bradavica

Slično kao seks djeluje i nadraživanje bradavica. Time se potiče tijelo na samostalno lučenje oksitocina.

4. Duga šetnja


Obujte udobne cipele i krenite u šetnju, ali nemojte se preforsirati jer prevelik napor može zakočiti trudove. Šetnja može potaknuti trudove tako pomoću sile teže koja, dok se krećete u uspravnom položaju, djeluje tako da djetetova glava dođe u kontakt sa zdjelicom, čime obično započinje porod.

5. Topla kupka

Topla kupka potpuno opušta mišiće, što maternici daje snagu za trudove. Ne treba pretjerati jer vam može doći slabo, u kadi provedite desetak minuta i to samo ako je netko kod kuće. Ova je mjera najbolja kada je maternica već spremna za trudove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara