Prevencija raka dojke prehranom: Mediteranska prehrana - da, alkohol - ne

Foto: Shutterstock

NEKE rizike od razvoja tumora na dojci kao što su dob, spol i nasljeđe ne možemo kontrolirati. Međutim, jedna od najučinkovitijih taktika kojom možemo utjecati na tu zloćudnu bolest jest i najjednostavnija - održavanje zdrave tjelesne težine i unos zdravog omjera nutrijenata.

"Kod prevelike se težine pojačava lučenje estrogena koji može stimulirati rast tumora", objasnila je Kallie Bilinski s Instituta Westmead za rak dojke za australski Yahoo. "Također je povezan s kroničnim upalama i pojačava lučenje inzulina, što oboje može utjecati na pojavu i rast tumora", dodala je.

Antioksidansi: Svježe voće i povrće

Dijeta koju stručnjaci preporučuju bazirana je na dobro nam poznatoj mediteranskoj prehrani, prije svega na svježim namirnicama. "Voće i povrće bogati su antioksidansima za koje je dokazano da sprječavaju rak", rekla je te dodala: "Rak se razvija kada se na genetskom materijalu u stanicama pojavi greška zbog koje stanice počnu nekontrolirano rasti, a nutrijenti kao što su antioksidansi imaju sposobnost ispravljanja takvih grešaka", objasnila je Bilinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjiti unos alkohola


Vašem srcu odgovara pokoja čaša vina, ali dojkama škodi. Prema podacima Cancer Councila Australia, alkohol je uzročnik 22 posto tumora na dojci u toj zemlji, koja je alkohol ocijenila jednim od najopasnijih kancerogenih proizvoda, uz bok cigaretama i azbestu. Dvije porcije alkohola dnevno povećavaju rizik od pojave tumora na dojci za 25 do 35 posti, a tri za 40 do 50 posto. Ne preporučuje se ispijanje više od jedne porcije alkohola na dan.

Pazite koje masnoće unosite

O povezanosti unosa masnoća i tumora na dojci odavno se govori. Noviji su dokazi pokazali da je važan tip masnoće koji konzumirate. Zasićene masnoće (meso, punomasni mliječni proizvodi i fast food) jedan su od opasnih čimbenika. S druge strane, neke nezasićene masnoće imaju preventivnu ulogu, kao što su omega-3 masne kiseline ribljega porijekla i maslinovo ulje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara