Priručnik za novopečene roditelje: sedam savjeta da sačuvate razum

Priručnik za novopečene roditelje: sedam savjeta da sačuvate razum

 Foto: Shutterstock

 
DOLAZAK djeteta na svijet mijenja iz temelja život svakog roditelja. Iako je to jedna od najljepših stvari koja se može dogoditi jednom paru, ujedno je i najstresnija. Istraživanja su pokazala da se 14% veza raspadne nakon dolaska djeteta, a čak 38% njih se opasno približi tome. Kako bi vam olakšali donosimo vam sedam prijedlog stručnjaka za spas vaše veze, ali i razuma. 
 
1. Planirajte unaprijed. 
 
Najveći problem dogodi se zbog činjenice da se vaša očekivanja i stavrnost ne podudaraju. Umjesto da očekujete da će sve biti u redu i da ćete se već nekako snaći, pobrinite se da stvarno i bude tako.  S partnerom porazgovarajte o svemu, od želja i strahova do načina na koji ćete brinuti o bebi. Na taj ćete se način lakše nositi sa svime kada se vaš svijet okrene naopačke s bebinim dolaskom. Osigurajte vrijeme za razgovor. Muškarci bolje reagiraju ako im se stvari ne događaju nenajavljene i ako im se da prilika da izraze svoju zabrinutost. Jednom kada se složite oko važnih stvari stvorili ste temelj za daljnje pregovore i bolje međusobno razumijevanje. 
 
2. Ne shvaćajte sve osobno
 
Činjenica da ste prvi put roditelj izaziva kod većine ljudi tjeskobu i zabrinutost hoće li oni to moći svladati, a kada se tome dodaju neprospavane noći i iscrpljenost lako je razumjeti zašto ste vi plačljivi, a on razdražljiv. U ovom trenutku vašeg života sve je stavljeno a čekanje. Muškarci moraju shvatiti da trebaju biti ljubazniji i više od pomoći, a žene da se muškarci nekada mogu osjećati neprimjerenima za roditeljsku ulogu. Uvijek međusobno komunicirajte i budite popustljivi jedan prema drugome. 
 
3. Zajedništvo
 
Nekim muškarcima se teško povezati s bebom sve dok ne dobiju osjećaj da su sposobni brinuti o njoj. Problem je često u tome što, osim što neki muškarci ne preuzimaju odgovornost, ni žene nisu te koje im je dodjeljuju. Morate zapamtiti da ste vi sada obitelj i podjednako sudjelujete u odgoju djeteta. Ako vi nahranite dijete, neka ga on presvuče, ali pokušajte dijeliti odgovornost. Tako ćete se oboje osjećati korisno, razvit ćete povezanost s bebom, a i olakšati si svakodnevicu.
 
4. Odvojite vrijeme samo za vas dvoje
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Veza vas i vašeg partnera nije samo važna za vas dvoje, već i za vaše dijete i zato se morate truditi da je održite. Činjenica da imate dijete ne znači da trebate zaboraviti jedno na drugo. Uvijek u danu pronađite malo vremena samo za vas dvoje u kojem ćete uživati. Ostavite dijete bakama i odite u kino, na večeru. Djetetu e ništa neće dogoditi ako bude par sati odvojeno od vas, a vi ćete napuniti baterije i biti spremni za nove izazove. Uvijek imajte na umu da vaše dijete treba sretne roditelje, a ne dva čangrizavca koja su se spremna poubijati. Kada ste vi sretni i zadovoljni, sretno je i vaše dijete. 
 
5. Zbližavanje
 
Mnogi parovi koji dobiju djecu zaborave na nježnosti. Nakon cijelog dana bočica i pelena,navečer se samo želite zavaliti na krevet i gledati televiziju. Ali tako ne mora biti svih sedam dana u tjednu. Odvojite vrijeme za nježnosti s partnerom i polako vratite sex u svoju svakodnevicu. Istina je da je teško ubaciti sex u rasporen pun hranjenja, presvlačenja i šetnji, ali uz malo truda ćete uspjeti. Sex je idealan za uklanjanje napetosti i stresa koji se nakupi tijekom dana pa na to gledajte kao na terapiju kojom ćete očuvati vezu i zdrav razum. 
 
6. Pravila za bake i djedove
 
Poznato vam je kako neke bake i djedovi dođu vidjeti unuka, a onda postanu svakodnevica u vašem domu. Ako ne želite da se to vama dogodi postavite jasne granice. Odredite vrijeme posjeta i objasnite da ste umorni i da želite vrijeme provoditi sami sa svojom malom obitelji. Pri tome budite taktični, jer ne želite da bake odu zauvijek. U većini situacija s djecom njihova pomoć će vam dobro doći.  
 
7. Budite ponosni
 
U trenutcima kada vaše dijete neutješno plače, a vi plačete zajedno s njim jer ne znate kako mu pomoći, sjetite se da je cijelo to iskustvo rađanja predivno i budite ponosni, jer ste ga upravo vi donijeli na svijet. Ta misao će vam pomoći da prevladate teške trenutke. Razgovarajte s partnerom kada se osjećate bespomoćno i zapamtite, dijete neće zauvijek ostati malo. 
 
U tim prvim tjednima kada je sve naglavačke važno je ostati priseban i prebroditi poteškoće uz međusobnu potporu i dobru dozu humora. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara