Ritmično poskakivanje trbuha: Vaša nerođena beba već štuca!

Ritmično poskakivanje trbuha: Vaša nerođena beba već štuca!

Foto: Shutterstock

AKO osjećate ritmično poskakivanje u trbuhu i pitate se o čemu se radi, nemate razloga za paniku. Radi se o fetalnom štucanju.

Naime, vaša nerođena beba može štucati već u prvom tromjesečju, ali vi to još nećete osjetiti. Prvo štucanje mama može osjetiti otprilike iza 24. tjedna trudnoće.

Kako i zašto beba štuca?

Za razliku od odraslih, beba neće proizvoditi tipični "hik" zvuk jer se njezin dušnik umjesto zrakom, puni amnionskom tekućinom. To je potpuno normalan proces. Kada se to dogodi, moguće je da plodova voda uže u pluća pa dođe do nadraženje dijafragme koja se steže i kontrahira, čega je rezultat upravo štucanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjećamo, fetus ne diše pomoću pluća jer kisik dobiva putem majčine krvi, posteljice i pupčane vrpce.

Koja je uloga bebina štucanja?


Znanstvenici nagađaju kako bi štucanje moglo biti način na koji fetus jača dijafragmu te je priprema za disanje nakon rođenja. Štucanje zato može postajati sve snažnije. Zanimljivo je da će bebe koje su često štucale u maminu trbuhu i nakon rođenja češće štucati.

Može li biti opasno?

Štucanje je potpuno bezazlena pojava, ali ako dođe do nagle promjene u dužini ili jačini fetalnog štucanja, konzultirajte se s liječnikom jer to u rijetkim slučajevima može biti povezano s pritiskom na pupčanu vrpcu, što utječe na opskrbu djeteta kisikom te može predstavljati ozbiljan problem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara