Trudnoća u četrdesetima: Što trebate znati i što možete očekivati?

Foto: Shutterstock

POSLJEDNJIH desetljeća postaje sve manje neuobičajeno imati dijete u kasnim tridesetima i četrdesetima. Mnoge žene imaju uspješne prirodne trudnoće u prvoj polovici četrdesetih godina, ali važno je znati da se sa starijom dobi povećavaju određeni rizici za dijete i majku.

> "Žene postaju majke sve kasnije i to se neće promijeniti"

Možda ste odgađali trudnoću jer ste se posvetili karijeri, možda dugo niste naše odgovarajućeg partnera, dosad niste mogle začeti ili nešto drugo. Kako god, ovo su važne stvari koje trebate znati o trudnoći u četrdesetim godinama.

Velika je razlika u vjerojatnosti začeća između ranih i kasnih 40-ih godina. U 40-oj vam je godini šansa za začeće 20 posto, dok sredinom 40-ih pada na manje od pet posto. Nakon 45. godine vjerojatnost da ćete začeti prirodnim putem je mnogo manja. Naime, broj jajašaca koje ima svaka žena je ograničen, ali plodnost nije povezana isključivo s brojem jajašaca, nego i s njihovom kvalitetom pa su kod trudnoća u kasnijoj dobi vjerojatnije kromosomske abnormalnosti koje povećavaju šanse za pobačaj ili rođenje djece s određenim sindromima.

Potpomognuta oplodnja


Medicinski potpomognutom oplodnjom lakše je započeti trudnoću u četrdesetima, ali važno je znati da i postupak uspješnosti postupaka opada s dobi pa su postupci u kojima se koristi majčino jajašce nakon 45. godine najčešće neuspješni. Uspješnost je bolja s doniranim jajnim stanicama ili ranije smrznutim blastocistama.

Prednosti


Vjerojatno najveća prednost prve trudnoće u četrdesetima jest činjenica da ste emocionalno i financijski spremni za dijete. Proživjeli ste mnogo toga, vidjeli svijet te ste vjerojatno financijski stabilni. Nećete imati dojam da gubite mladost ili nešto od života zato što se posvećujete obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao zrelija majka i samopouzdanija žena bit ćete u dobroj poziciji za donošenje mudrih roditeljskih odluka. Ako ste s partnerom u dugoj vezi, vjerojatno ste prošli zajedno lijepe i manje lijepe životne trenutke, što vas čini stabilnim temeljom obitelji.

Kako se bližite menopauzi, vaši se hormoni pokušavaju riješiti što više jajnih stanica što često rezultira oslobađanjem više jajašaca tijekom jedne ovulacije, što znači da imate veće šanse začeti višejajčane blizance.

Nedostaci i opasnosti


Nakon što ste začeli, raste vjerojatnost od više medicinskih problema za vas i dijete. Imate dvostruko veće šanse za pojavu trudničkog dijabetesa, preeklampsije, visokog krvnog tlaka, nisko postavljene posteljice i odvajanja posteljice od maternice od mlađih mama.

Vjerojatnost komplikacija pri porodu je također veća, tako da je mogućnost carskog reza, nezgodnog položaja djeteta, rođenja djeteta niske porođajne težine te preuranjeni porod veća kod vas nego kod mlađih mama.

> Pretrage u trudnoći: Što je mini-anomaly scan ili probir na kromosomopatije?

> Amniocenteza: Kada se preporučuje i koji su rizici?

U četrdesetima raste vjerojatnost i od kromosomskih poremećaja. Jedno od 200 djece koju su rodile mame stare 40 i više godina imat će Downov sindrom. Kod žena između 35 i 39 taj omjer je 1:700, a kod žena od 20 do 24 godine 1:1.500. U kasnijoj dobi također raste vjerojatnost spontanog pobačaja, pa polovica trudnica starih 42 godine izgubi dijete.

Iako se ovo čini kao dug popis zabrinjavajućih informacija, imajte na umu da su mnoge žene u 40-ima uspješno iznijele trudnoću i rodile savršeno zdravu djecu. o svemu što vas zabrinjava razgovarajte s liječnikom i pridržavajte se njegovih uputa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara