"Žene postaju majke sve kasnije i to se neće promijeniti"

Foto: Shutterstock

"SKLONOST majčinstvu u sve starijoj dobi nepovratna je i nema smisla upozoravati žene da trebaju roditi do 35. godine zbog povećanog rizika od medicinskih problema", ističe dr. David Richmond, jedan od najcjenjenijih britanskih ginekologa, u intervjuu za The Guardian.

Njegov opušten stav prema sve većem broju žena koje odgađaju majčinstvo do kasnih 30-ih i ranih 40-ih godina u kontrastu jer s oštrom zabrinutošću brojnih drugih liječnika koji upozoravaju na probleme koje sa sobom donosi kasnija trudnoća.

"Da stavite muškarca u tu situaciju, učinio bi isto, u potpunosti poštujem taj stav"

"Mislim da je trend ireverzibilan zbog rasuće ravnopravnosti u društvenom, profesionalnom, financijskom i poslovnom okruženju. Da stavite muškarca u tu situaciju, učinio bi isto. Ja u potpunosti poštujem taj stav", objasnio je te dodao kako vjeruje da će trend stariji majki potrajati.

"Mnoge žene odgađaju zasnivanje obitelji do srednjih 30-ih godina ili kasnije jer se žele osjećati sigurnima u profesionalnom i financijskom smislu broje nego što odu na rodiljni dopust", objasnio je predsjednik Kraljevskog kolegija opstetričara i ginekologa.

Broj djece koju su rodile majke stare 40 i više godina u Engleskoj i Walesu učetverostručio se od 1982. do 2012. godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavni podaci Ureda za statistiku Velike Britanije pokazuju da se broj djece koju su rodile majke stare 40 i više godina u Engleskoj i Walesu učetverostručio od 1982. do 1912. godine. Istovremeno se broj djece koju su rodile majke stare najmanje 50 godina udvostručio od 2008. do 2012. godine.

Majčinstvo u starijoj dobi otežano je najprije zbog toga što su manje šanse za začeće, ali i zato što raste vjerojatnost od pobačaja, komplikacija u trudnoći i na porodu te kromosomskih poremećaja. Međutim, većina žena koje odgađaju majčinstvo znaju za te rizike, smatra Richmond.

Na pitanje o utjecaju porodničara koji ženama savjetuju da ne odgađaju majčinstvo te da, ako ih namjeravaju imati, rode djecu do srednjih 30-ih godina, Richmond je odgovorio: "Mislim da se društvo promijenilo i mislim da medicinski djelatnici ne mogu utjecati na tu društvenu promjenu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara