S previše slobodnih aktivnosti djeca gube motivaciju

Foto: Shutterstock

DANAS je popularno djecu zaokupiti s mnogo aktivnosti pa roditelji nerijetko već malene klince prije polaska u školu upisuju na tečajeve, radionice ili u sportske klubove. No, pripazite da dijete i prije škole ne potroši pozitivnu motivaciju za učenjem koju prirodno posjeduje.

Djeca danas već i prije škole nemaju "slobodnog vremena". Sve je tu u redu i korisno ako dijete uživa u svima aktivnostima i ostaje mu vremena i za igru. Ali, ako je preopterećeno aktivnostima, moglo bi početi pokazivati otpor prema obavezama i usvajanju novih znanja i vještina. Tu dolazimo do pojma motivacije. S previše obveza dijete gubi motivaciju, a pozitivan potencijal za motivaciju je zapravo najveći dar koji djeca prirodno posjeduju. Nemojte ga potrošiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dijete će o nečemu učiti s užitkom samo kad je samo zainteresirano za to područje. Ako se primjerice voli voziti na koturaljkama ili voli bicikl, vjerojatno će se samo interesirati za podmazivanje kotačića, uređivanje bicikla, pumpanje guma. Slično će biti jednog dana u školi. Voljet će predmete koji su mu interesantni i u kojima uživa, a neće voljeti predmete koji mu ne idu i u kojima ne uživa.

Omogućite djetetu da uživa u nečemu što voli

Vjerojatno već i prije škole znate u čemu je vaše dijete bolje, idu li mu brojke ili više voli crtati i puno brbljati. Pokušajte ga motivirati tako da se ugleda na osobu do koje mu je stalo koja primjerice jako lijepo crta, zna lijepo pjevati ili je odlična u matematici. Možda pokazuje interes za neke aktivnosti koje su po vama opasne ili postoji šansa da se povrijedi. Nemojte ga silom odvajati od te aktivnosti, već se potrudite da smanjite stupanj opasnosti. Primjerice dijete želi koturaljke, ali vas je strah da ne padne i slomi se ili želi zajedno s tatom zabijati čavliće, a vas je strah da se ne lupi po prstima. Radije mu omogućite da se kotura, ali mu nabavite štitnike za ruke i noge ili ga upišite u malu školu rolanja. Za zabijanje čavlića mu dajte najmanji čekić i budite prisutni kad se bavi tim potencijalno opasnim poslom.

Kad zbog uspjeha u aktivnosti dijete dođe do rezultata, nauči voziti koturaljke ili sudjeluje u sastavljanju kućice za psa, bit će ponosno na sebe i porast će mu samopouzdanje. To su vrlo važne vještine koje će mu pomoći da se prvo nosi sa zahtjevima škole, a kasnije i sa ostalim životnim izazovima.

Izvor: Roditelji.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara