Stres je glavni krivac za vaš višak kilograma

Foto: Shutterstock

 LJUDSKO tijelo nevjerojatan je stroj koji je evoluirao do te mjere da može proizvesti zaštitne odgovore na stres. Istina, stres koji doživljavamo danas razlikuje se od onog od prije stotinu godina, ali naša su tijela programirana da reagiraju na isti način. 

Vaše tijelo vidi masnoće kao energiju, a za vaše tijelo energija je život. Vaše tijelo vidi svaki oblik stresa kao prijetnju i zapravo ne može odrediti razliku u razini stresa kada vas primjerice progoni lav i kad se svađate sa šefom. 
 
Kad vaše tijelo napadaju stresori, ono se brani tako što pohranjuje energiju u obliku masnoća. To radi tako što otpušta hormon, kortizol, koji potiče stvaranje sala, posebno onog na trbuhu. 
 
Postoje dvije vrste stresa: emocionalni i psihološki. Većina nas je upoznata s emocionalnim stresom. Prihvaćate ga kao dio vašeg užurbanog života i važno je da se protiv njega borite vježbanjem i opuštanjem.
 
Zbog prevelikog broja stresora ponekad se može činiti da bez obzira na to koliko vježbate nikako ne možete izgubiti na težini. Kako bi normalno funkcioniralo vaše tijelo treba hranu, vodu i san. Evo na što trebate obratiti pozornost.
 
Hrana
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najbolji način da sabotirate dijetu je da preskočite doručak. Vaše tijelo ne zna kada će dobiti sljedeći obrok, pa usporava metabolizam i skladišti masnoće. 
 
Rješenje je da jedete više malih obroka. Uzmite svoja tri glavna obroka i podijelite ih na pola. Pojedite pola doručka u 7, drugu polovicu u 9 i tako dalje. Jedite puno proteina i šarenog voća i povrća. Više jedite u prvoj polovici dana, a prema kraju dana smanjujte unos hrane. 
 
Vaše tijelo treba vodu kako bi preživjelo. Većina ljudi je dehidrirana. Ako vaš urin nije svijetlo žute boje, znači da je vaše tijelo dehidrirano i izloženo stresu. Kada ste dehidrirani, ne samo da vaše tijelo taloži više masnoća, već i zadržava vodu. Najbolji način da riješite ovaj problem je da pijete 8 čaša vode dnevno.
 
Nedostatak sna može uzrokovati prejedanje. Nedavna istraživanja su pokazala kako se količina hormona grelina, koji je odgovoran za glad, povećava prilikom nedostatka sna. Grelin potiče i skladištenje masnoća, posebno na trbuhu. 
 
Ne živcirajte se oko gubitka težine, Jednom kada se vaše tijelo bude osjećalo sigurno, samo će početi otpuštati višak kilograma. Bolje ćete rezultate postići pravilnom brigom o sebi i svom zdravlju nego što ćete uspjeti s bilo kojom dijetom.   
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara