Superhrana za rodilje

Superhrana za rodilje
Foto: Shutterstock
 
GUBITAK kilograma nešto je na što ćete pomisliti vrlo brzo nakon poroda. No, prva stvar koja vam, uz dijete, treba biti na umu je zdrava i kvalitetna prehrana, zato vam danas donosimo popis sueprhrane koja bi se što češće trebala naći na vašem stolu. Osim što će vam olakšati gubitak nakupljenih kilograma ojačat će imunitet i dati vam dovoljno energije za cjelodnevnu brigu o bebi.
 
Losos
 
Ne postoji tako savršena namirnica kao što je losos. U sebi sadrži poznati DHA kiselinu presudnu za živčani razvoj vaše bebe. Majčino mlijeko u sebi sadrži DHA kiseline, ali razine su znatno više kod majki koje jedu lososa. Osim toga, studije su dokazale da redovita konzumacija ove ribe smanjuje rizik od postporođajne depresije.
 
Mliječni proizvodi
 
Bez obzira odabrali jogurt, vrhnje, sir ili mlijeko, mliječni proizvodi važni su za zdravo i kvalitetno dojenje. Mlijeko sadrži vitamin D važan za jačanje kostiju, osim toga pruža organizmu dovoljnu količinu bjelančevina, kalcija i vitamina B.
 
Nemasna govedina
 
Ova vrsta mesa izrazito je bogata željezo, a to je ono što vam sada treba jer će vam dati više energije. 
 
Mahunarke
 
Iako mnoge dojilje izbjegavaju mahunarke zbog straha da bi kod bebe mogle uzrokovati grčeve, to zapravo nije pravilo. Pokušajte jedan dan jesti mahunarke, pa pričekati 2 dana da vidite hoće li beba reagirati. 
 
Borovnice
 
Mame koje doje trebale bi jesti barem dvije procije voća dnevno. Borovnice su odličan izbor jer će pomoći zadovoljiti sve potrebe, bogate su vitaminima, mineralima i ugljikohidratima.
 
Integralna riža
 
Naglo smanjenje unosa uglji
kohidrata u cilju mršavljenja može dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka, stoga ne izbacujte ugljikohidrate iz prehrane, već odaberite one zdravije verzije koje će vas ujedno dože držati sitima.
 
Jaja
 
Jaja su odličan izbro za zadovoljenje potreba za proteinima, a ujedno su bogate DHA masnim kiselinama.
 
Kruh od cjelovitih žitarica
 
Ova vrsta kruha dati će vašem organizmu dovoljnu dozu vlakana i željeza, a vrlo često sadrže i folnu kiselinu koja je vrlo važna za djetetovo zdravlje.
 
Lisnato povrće
 
Povrće poput špinata, blitve i brokule bogato je vitaminom A, a ujedno su odličan ne-mliječni izvor kalcija, a sadrže i vitamin C i željezo.
 
Voda
 
Iako zadnja, voda je možda i najvažniji saveznik svake rodilje. Da bi postigli određenu razinu energije i dovoljno proizvodnju mlijeka glavni preduvjet je da tijelo bude dobro hidratizirano.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara