Upomoć, rastu mi zubi!

Upomoć, rastu mi zubi!
Foto: Shuterstock
 
SVAKOJ mami predstavlja veliko veselje kada izbije prvi zubić, ali ono što mu prethodi nije ni malo veselo. I dok neka djeca kroz to razdolje prođu bezbrižno, druga imaju problema s boli. Evo nekoliko savjeta o rastu zubi i kako olakšati svome djetetu.
 
Kod većine djece zubi počinju izbijati u dobi od šest mjeseci, iako to varira od djeteta do djeteta. Do svog prvog rođendana  većini djece narasti će osam zubi. 
 
Prvo rastu prednji zubi koji su plosnati i oštri i oni izazivaju najmanje nelagode. Prvi kutnjaci izbijaju u dobi od 12 mjeseci, slijede očnjaci od 16 do 18 pa drugi kutnjaci od 18 do 30 mjeseci. Svi mliječni zubi narastu dok dijete navrši dvije, dvije i pol godine.
 
Prije nego što zub izbije to mjesto na desnima bude svjetlije boje i iziritirano.Pojačano slinjenje, potreba da sve stavlja u usta, crvenilo u obrazima i otečene desni često su prvi simptomi kada zub izbija na površinu. Ako vaše dijete ima proljev ili temperaturu iznad 38 stupnjeva, posjetite pedijatra, jer to nema veze s rastom zubi. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Kako bi ublažili bol pokušajte s gumenim kolutovima za žvakanje. Za bolji učinak možete ih ohladiti u frižideru, nikad u zamrzivaču, jer prehladni mogu oštetiti djetetove desni. Oni će malo ublažiti bol i odvratiti djetetovu pažnju s nje. 
 
Drugo rješenje su gelovi za desni koji sadrže blagi anestetik i olakšavaju bol. 
 
Mnogi preporučuju i homeopatske granule te popularnu ogrlicu od jantara.
 
Čim se prvi zubi pojave, četkajte ih dvaput dnevno. U početku će dijete samo žvakati četkicu, ali kasnije će mu njega zubi postati rutina. Foto:ShutterstockFoto:
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara