Žene koje su rodile najmanje 10 puta imaju značajno manji rizik od pojave raka

Foto: Shutterstock

ŽENE koje su rodile 10 ili više puta imaju 25 posto manji rizik od pojave karcinoma, pokazalo je finsko istraživanje po kojem je rizik od pojave ginekoloških karcinoma kod tih žena čak 50 posto manji. Znanstvenici su proučavali rizik od pojave karcinoma kod pet tisuća Finkinja koje su rodile najmanje 10 puta do 2010.

Tijekom 30-godišnjeg promatranog razdoblja kod tih je žena dijagnoza karcinoma postavljena 656 puta što je oko 200 slučajeva manje nego u općoj populaciji. Znanstvenici namjeravaju proučiti koliko rađanje manjeg broj djece utječe na rizik pojave karcinoma.

Voditeljica istraživanja Juha Tapanainen s odjela za ginekologiju i porodništvo helsinške sveučilišne bolnice kaže kako su žene, koje su rodile više od deset puta, prvi put rodile prosječno pet godina mlađe od ostatka populacije u Finskoj.

Ranije je utvrđeno da rađanje u ranoj životnoj dobi štiti od pojave raka dojke i da žene koje prvi put rode prije navršene 20. godine imaju upola manji rizik od pojave raka dojke od starijih prvorotkinja.

Znanstvenici vjeruju kako je moguće objašnjenje da su stanice dojki žena zbog čestih trudnoća manje izložene djelovanju estrogena. Također, odgoda ovulacije zbog trudnoće i pratećih hormonalnih promjena također igraju ulogu u smanjenju rizika od karcinoma jajnika i maternice.

Većina žena koje su rodile više od deset puta pripadaju dijelu luteranske crkve u Finskoj koja brani upotrebu kontraceptiva. Uz smanjeni rizik ginekoloških karcinoma, smanjen je rizik i od raka štitnjače i bazocelularnog raka kože, utvrdili su znanstvenici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara