Bebe pretilih majki imaju tri i pol puta veću šansu razviti dijabetes tipa 2

Bebe pretilih majki imaju tri i pol puta veću šansu razviti dijabetes tipa 2
Foto: 123RF

PREMA rezultatima nedavnog istraživanja, bebe pretilih majki imaju tri i pol puta veću šansu oboljeti od dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.

Riječ je o bebama koje su u majčinoj maternici bile izložene prekomjernim količinama šećera i hormona što, tvrde stručnjaci, može promijeniti njihov metabolizam. 

"Ovo je istraživanje još jedan od dokaza da vrijeme provedeno u maternici može oblikovati naše buduće zdravlje", rekla je dr. Emily Burns, voditeljica komunikacija Diabetes UK.

Primarni je cilj bio ispitati odnos između indeksa tjelesne mase (BMI) trudnice i rizika od razvijanja bolesti kao što je dijabetes tipa 2 u odrasloj dobi. 

U studiji je sudjelovalo otprilike oko 118.000 škotske djece rođene između 1950. i 2011. godine, koje se potom povezalo s podacima nacionalnog registra za oboljele od šećerne bolesti. U studiji su promatrani i drugi čimbenici kao što su dijabetes prije trudnoće, visoki krvni tlak i stupanj trudnoće kada je mjerena težina majke. 

Rezultati su pokazali da, ako je žena tijekom trudnoće bila prekomjerno teška, svojoj je bebi time povećala šanse za dijabetes tipa 2 za 40 posto. Ako je bila pretila, rizik je bio veći za tri i pol puta. 

Prema NHS-u, osoba se smatra pretilom ako joj se BMI kreće od 30 do 39,9, a sve iznad toga znači da je osoba "ozbiljno pretila". Ako ne znate kako izračunati BMI, evo odgovora.

Skoro 25 posto ispitanih žena u trudnoći je bilo prekomjerno teško, a deset ih je posto bilo pretilo. Ova je brojka u porastu što govori i podatak da je svega tri posto trudnica bilo pretilo u razdoblju od 1950. do 1959., od 2000. do 2011. godine ona se povećala na 16 posto.

Gledajući sve veći broj pretilih trudnoća i njezinih komplikacija, važno je obratiti pozornost na prehranu. Osim brojnih drugih priprema, postizanje optimalne tjelesne težine jedan je od najvažnijih koraka koji bi trebao napraviti svatko tko se nada trudnoći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara