Ovo su razlozi zbog kojih većina žena želi roditi u proljeće

Ovo su razlozi zbog kojih većina žena želi roditi u proljeće
Foto: Instagram

AKO kojim slučajem znate za puno djece rođene u proljeće ili čak i vi imate dijete koje je došlo na svijet između 21. ožujka ili 21. lipnja, možda ste se zapitali zbog čega toliko beba na svijet stiže tijekom ovog godišnjeg doba. Znanstvenici s Poslovnog sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji su također pokušali pronaći odgovor na ovo pitanje, a njihovo otkriće je objavljeno u časopisu Journal of Applied Econometrics.

Iako prema statistikama najviše ljudi rođendan slavi 16. rujna, proljeće je godišnje doba tijekom kojeg najveći broj žena želi roditi. Znanstvenici su došli do tog podatka usporedbama podataka iz rodnih listova beba rođenih u Americi, podataka kojima raspolaže Ured za popis stanovništva SAD-a, kao i anketama koje su proveli među majkama, a u fokusu su posebno bile žene koje rađaju prvi put, piše Science Daily.

Znanstvenici su utvrdili da su žene u braku, obrazovane i nepušačice, u dobi od 20 do 45 godina bile spremne, hipotetski, platiti u prosjeku 877 dolara (oko 5727 kuna) da bi rodile u proljeće.

“Otkrili smo da među ženama stvarno postoji želja da rode u proljeće”, prenosi Phys.org izjavu Sonije Oreffice, profesorice ekonomije.

Zašto je to toliko popularno godišnje doba među roditeljima?

“Razlog često ima veze sa zdravljem majke i djeteta. Naime, u proljeće nikad nisu bolesti poput gripe na vrhuncu”, objašnjava Orrefice.

Naime, gotovo svi novopečeni roditelji u prvim mjesecima nakon rođenja djeteta, posebnu pažnju posvećuju njegovom zdravlju i ne žele narušiti njegov imunološki sustav.

Drugi razlog povezan je s poslom.

“Žene u određenim zanimanjima kao što su učiteljice, knjižničarke i slično, sklonije su proljetnim bebama. Vjerujemo da je razlog to što žele godišnji odmor povezati s porodiljnim dopustom koji je u Americi prilično kratak i traje svega 12 tjedana, ali nije plaćen.

Naravno, nije dokazano, ali mnogi vjeruju i da je jedan od razloga što žene žele izbjeći visoki stupanj trudnoće tijekom ljetnih vrućina. 

Znanstvenici su se posvetili i podacima “neudanih žena koje nisu navele ime oca na rodnom listu djeteta” i uočili da među njima ne vlada navedeni trend. Isto se odnosi i na žene “koje su začele medicinski potpomognutom oplodnjom”, prema Phys.org.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara