Devet stvari koje trebaju znati sve trudnice, a o kojima se rijetko govori

Devet stvari koje trebaju znati sve trudnice, a o kojima se rijetko govori
Foto: 123RF

BUDUĆE majke pokušavaju se pripremiti na sve što ih čeka nakon poroda, no postoje neke stvari o kojima se malo ili uopće ne govori.

Mama Lauren Marks-Clee odlučila je otkriti što bi vam se sve moglo dogoditi nakon poroda, što će vas možda zabrinuti, ali potpuno je normalno.

Pojačano znojenje

Ako primijetite da se nakon poroda znojite više nego inače, nemojte se brinuti. To je zapravo način na koji se tijelo rješava viška vode koja se nakupila u trudnoći. Ako dojite, u početku će doći do pada estrogena, što je još jedan razlog zbog kojeg možete osjetiti pojačano znojenje.

Krvarenje i krvni ugrušci

U prvih šest tjedana poslije poroda, tijelo se oporavlja. U tom periodu normalno je krvarenje, poznatije kao lohije, i pojava krvnih ugrušaka. Nakon poroda krvarite iz maternice čije se tkivo regenerira.

Opadanje kose

U trudnoći je nivo estrogena viši zbog čega ne ispada kosa koja bi u normalnim uvjetima ostajala na četki. No kada rodite, nivo estrogena pada pa je tada moguće gubiti kosu u većim pramenovima.

To razdoblje završava nakon šest mjeseci od poroda, ali kod nekih žena može potrajati i do godinu dana.

Normalno je da beba plače

Ljudski je instinkt zaustaviti plač bebe. Međutim, neka istraživanja su pokazala da je ponekad potrebno pustiti bebu da se umiri sama jer to pomaže da zaspi i spava dulje.

Ako ste provjerili djetetovo stanje s pedijatrom i sve je u redu, ne morate se brinuti zbog svakog plača. I bebe imaju lošije dane kao i odrasli.

Možete biti natečeni

Dio žena je natečen u trudnoći, a to se može nastaviti i nakon poroda. U trudnoći obično natiču lice, ruke, noge i stopala, dok se poslije poroda to događa s dijelovima tijela gdje je rez od epiziotomije ili carskog reza. 

Seks neće biti bolan zauvijek

Nakon poroda normalno je osjećati suhoću i osjetljivost intimnih dijelova tijela. Liječnici preporučuju pričekati minimalno šest tjedana do ponovnog stupanja u spolne odnose nakon poroda, no ni nakon tog perioda možda se nećete osjećati ugodno. S vremenom će sve ponovno doći na svoje.

Možete ostati trudni

Žene koje imaju namjeru stupiti u spolne odnose s partnerom, moraju koristiti zaštitu, osim ako ne žele ponovno ostati trudne. Novopečene mame koje ne doje mogu ovulirati već 28 dana nakon poroda. U prvih šest do devet mjeseci nakon poroda žene najčešće slučajno ostaju trudne. 

Zaštita se preporučuje i mamama koje doje jer točno vrijeme ovulacije i novog ciklusa može varirati.

Kihanje i kašljanje može uzrokovati inkontinenciju

Tijekom poroda oslabljuju mišići zdjelice i kao posljedica se može javiti inkontinencija, odnosno nemogućnost zadržavanja mokraće. 

To se može dogoditi kad zakašljete ili kihnete, a ponekad i bez razloga. Ovaj problem najbolje ćete riješiti Kegelovim vježbama koje oporavljaju tonus mišića. Nekoliko puta dnevno stegnite mišiće zdjelice, zadržite par sekundi, pa ih opustite.

Promjene raspoloženja

Veza između majke i djeteta je iznimno jaka. Zbog navale oksitocina i dopamina, nove mame se često osjećaju euforično i pune su ljubavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara