Dijete vam je gladno prije spavanja? Evo što mu i kada ponuditi

Dijete vam je gladno prije spavanja? Evo što mu i kada ponuditi
Foto: 123RF

PRIGRISTI nešto prije spavanja zvuči dobro samo u teoriji. Prije odlaska u krevet, odrasli, a posebno djeca, moraju birati zdraviju hranu jer će im to pomoći da bolje spavaju. 

“Dok dijete spava, kosti rastu, a mozak procesuira sve što je naučio toga dana. Nutritivno bogata hrana pomaže bolji san”, pojasnila je Nancy Z. Farrell, glasnogovornica Akademije nutricionizma i dijetetike.

Stari savjet je da treba popiti čašu mlijeka prije spavanja, a u tome navodno ima istine. Mliječni proizvodi sadrže triptofan, aminokiselinu za koju su istraživanja pokazala da povećava serotonin koji umiruje.

Nutricionisti predlažu da djeci, uz mlijeko, ponudite zdravi kreker i krišku sira, manji sendvič, zdjelicu žitarica ili jogurt s bobičastim voćem. Na umu morate imati da takav obrok prije spavanja ne smije biti desert. Nešto slatko ponudite djetetu, ako želite, odmah nakon večere.

“Važno je i pravilno tempiranje. Užinu dajte djetetu sat vremena prije spavanja”, kaže Farrell i pojašnjava kako će tijelo tako hranu lakše probaviti i prevenirati da dijete koristi glad kao taktiku kojom će odgoditi odlazak u krevet. 

“Ako je prekasno, dajte djetetu do znanja da je vrijeme za spavanje i da će morati pričekati do jutra kako bi nešto pojelo”, savjetuje Farrell.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara