Djeca koja spavaju popodne su sretnija i uspješnija u školi, potvrdila struka

Djeca koja spavaju popodne su sretnija i uspješnija u školi, potvrdila struka
Foto: 123RF

SAN nije važan samo bebama već i starijoj djeci jer izravno utječe na njihov psihofizički razvoj, pokazala su mnoga istraživanja.

No prema novom istraživanju među učenicima četvrtih, petih i šestih razreda, objavljenom u časopisu Sleep, popodnevni je san izravno utjecao na njihovu razinu sreće, bolje ponašanje i viši kvocijent inteligencije.

"Djeca koja bi popodne odspavala tri ili više puta tjedno bila su uspješnija u školi, i to za 7,6 posto", rekao je koautor studije i neuroznanstvenik Adrian Raine.

Ovo istraživanje provedeno na 3000 učenika u dobi od deset do 12 godina, također je pokazalo da oko 20 posto djece ne spava dovoljno, što često dovodi do pospanosti i nedostatka koncentracije tijekom nastave. 

"Što će više učenik odspavati tijekom dana, to će imati veće koristi od sna", rekla je Sara Mednick, istraživačica sa Sveučilišta u Kaliforniji. 

"Popodnevni san je lako uvesti u živote svoje djece i ne košta ništa, a prednosti su mnogobrojne", zaključio je drugi koautor studije Jianghong Liu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara