Djeca nisu ni prinčeve ni princeze, ali bi mogli biti "invalidi" novog doba

Djeca nisu ni prinčeve ni princeze, ali bi mogli biti "invalidi" novog doba

Foto: 123rf

VJERUJEMO da nikome nije u interesu razmaziti svoje dijete u velikoj mjeri (iako mnogi i dalje uporno tjeraju po svome) pa je rezultat jako često upravo suprotno onome što želimo od svoje djece. Zato su današnja djeca puno razmaženija od starijih generacija, a pogrešku naravno čine moderni roditelji koji se često iz petnih žila trude ne biti kao svoji roditelji. Poznato vam je svima to, zar ne?

Možda isti primjer imate u svojoj obitelji ili ste svjedoci kako to čine drugi roditelji čija su djeca, primjetljivo, puno razmaženija od vaše.

I to je jako važno pitanje jer iako je stvar razmažene djece individualna stvar obitelji, kada jedno povuče drugo dobijemo zapravo ono čemu svjedočimo - sve je više razmažene djece i sve je više roditelja koji to slijepo negiraju.

Puno smo puta pisali o ovoj i sličnim temama i puno su puta mame i tate takve teme komentirali sa zabrinjavajućim "što koga briga... Ja ću svoje dijete namjerno razmaziti... i baš je to evidentirano kao problem ne svake obitelji i svakog djeteta ponaosob već cijelih generacija i djece i roditelja koji, kako to politički korektno reći, rade "invalide" od svoje djece. Čak i oni koji to čine nesvjesno.

A ovo je zapravo 10 tipičnih pogrešaka koje su toliko svojstvene modernom roditeljstvu, i ujedno toliko pogrešne za kvalitetno odrastanje i kvalitetan razvoj moderne djece. Jer na njima svijet ostaje pa ako ćemo im od rane mladosti usaditi dojam da im je sve dozvoljeno, pitanje je na što će ličiti budućnost.

Činite li stoga i vi ove pogreške, jer ako da - zamislite se malo i shvatite da je vrijeme da ih prestanete činiti.

1. Podilazite im u kuhinji

Nijedno dijete ne voli sve, ali kuhati dva-tri jela samo da zadovoljite svačiju želju, malo je reći ali je - suludo. Biti toliko na usluzi svaki dan vodi samo jednom - do kraja života bit ćete rob njihovih nestalnih želja.

2. Odijevate ih iako su već dovoljno samostalni da to čine sami

Shvaćamo, živimo u ubrzanim vremenima, ali to ne bi smio biti razlog da mama i tata svom djetetu ne dozvoljavaju malo više vremena da se zaista samostalno obuku. Djeca s tri godina pa i manje već bi trebala biti samostalno da se barem djelomično obuku i odjenu sami. Ta obična svakodnevna radnja njima bi mora postati njihova i samo njihova zadaća.

3. Puna usluga, a ništa zadataka

Svatko tko želi doznati za što je sve sposobno njihovo dijete doslovno može pronaći podatke na svakom ćošku, ali mnoge moderne roditelje to zapravo ne zanima pa zato svojoj djeci ne postavljaju baš nikakve zadatke. Rezultat je stoga sve više kivnih i premorenih roditelji koji apsolutno sve rade umjesto svoje djece - odnose tanjure, peru ruke, skupljaju igračke i baš ništa ne ostavljaju djeci kao njihovu odgovornost. A da ih malo zaposlite imali bi puno manje vremena za ekrane.4. Zadaća nije vaša stvar!

Koliko se toga promijenilo u odnosu na naše generacije svjedoče upravo pitanja učenja i škole gdje roditelji jako često budu oni koji rješavaju dječje zadaće. U redu je pregledati je, u redu je ukazati na pogreške, ali tu vaša zadaća mora stati jer se djeca jako brzo nauče osloniti na vašu pomoć, a roditelji nikako da shvate da je upravo bolje djetetu dozvoliti da čini svoje pogreške, pa makar zaradili i jedinicu. Tako će prije shvatiti lekciju i puno prije početi samostalno razmišljati.

5. Njihovi prijatelji isto nisu vaša stvar

Danas je postalo tako normalno da roditelji određuju s kim će se njihovo dijete igrati te kako i gdje će se igrati da je na kraju jako čudno što se isti ti roditelji čude kako se djeca zapravo uopće ne znaju igrati. Poznato? Na prvi konflikt roditelji uzimaju stvar u svoje ruke ne razmišljajući da su svom djetetu tako pružili samo jednu poruku - mi ćemo uvijek rješavati tvoje probleme samo da tebe nitko ne dira! Krasno razmišljanje za budućnost.

>>>Kako su roditelji ubili dječju igru<<<

6. Djeca ne smiju pasti

Nisu samo tipični helikopter roditelji oni koji rade ovu grešku - štite dijete na sve moguće načine (zabranama) samo da se dijete nikada i nigdje ne ozlijedi. Naravno, nikome nije drago ako dijete padne, lupi se, slomi ruku, ali - roditelji dragi - padovi su sastavni dio života i ako dijete ne nauči pasti nikada, ali nikada neće steći sigurnost da preuzme rizik i učini više od onoga što čini. Također jedna ne baš krasna vrlina ako želite odgojiti dijete koje će stremiti tome da jednoga dana bude samostalno i donekle uspješno. O nedostatku fizičke aktivnost moderne djece da i ne govorimo.7. Na sve načne izbjegavate da dijete pokaže ispad bijesa

Mnogi će roditelji na prve natruhe slavnih tantruma pribjeći zapravo najgorim mogućim metodama - site će sekunde djetetu dati ono što želi samo da ne vrišti i ne sramoti ih u javnosti.

I tako jedina poruka koju učite svoje dijete jest to da će u svakom trenutku dobiti baš sve što požele. Također vrlo "krasna" odlika razmažene djece.

8. Nagrađujete ih samo materijalnim stvarima

Kako će dijete upoznati sreću, ako je jedina sreća za koju znaju - nova igračka i još jedan slatkiš. S vremenom će jedini poticaj da vaše dijete napravi nešto biti samo obećanje da će, ako to napravi, biti nagrađeno. Materijalnom nagradom.

9. Stalno ih zabavljate

U redu je biti posvećen djetetu, ali biti posvećen djetetu svake sekunde u danu - to je pretjerivanje koje vodi tome da vaše dijete neće znati ništa napraviti bez vaše pomoći i vašeg poticaja. Odnosno, nećete im dati priliku da zaposle svoju maštu, otkriju svoju kreativnost i počnu končano kritički promišljati. Jer to su sve odlike koje imaju uspješna djeca, ona koje roditelji nisu razmazili. Shvaćate li tu poduku ljubavi prema djetetu?

>>>Ne mazite svoju djecu toliko, ne činite im dobro<<<

10 Djeca vas iskorištavaju svakodnevno

Vi njima date ljubav, na sve im kažete "da" i zato za nagradu dobijete dijete koje iskorištava - vas. Ali vi samo sve dozvolite svom djetetu, budite divni prema njima, i jednoga dana ćete dana shvatiti koliko ste pogriješili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara