Netko vam je "ukrao" ime za bebu? Evo kako ćete to riješiti

Netko vam je "ukrao" ime za bebu? Evo kako ćete to riješiti
Foto: 123RF

ODABIR savršenog imena za dijete nije nimalo lagan posao, zbog čega su tzv. "krađe imena" česta tema rasprava među mamama.

Facebook stranica Huffpost Parents preplavljena je upravo takvim anegdotama, a ovo su samo neke od njih. 

"Imala sam dva rođaka, i oba su svoju djecu nazvali imenom mog sina", napisala je jedna mama.

"Djevojka koju sam poznavala u srednjoj školi, svog je sina nazvala Bryson, a kćer Skylar, nakon što sam ta imena dala svojoj djeci", ispričala je druga.

"Povjerila sam se svojoj prijateljici da ću svoju bebu, ako bude djevojčica nazvati Kaitlyn. Bila je zgrožena tim imenom. Rodila sam djevojčicu i nisam je tako nazvala. Deset godina kasnije moja prijateljica je rodila i djevojčicu nazvala... Kaitlyn!", požalila se treća.

Postoji razlog zbog kojeg roditelji krađu imena doživljavaju jako osobno, objašnjavaju stručnjaci.

"Emocionalno smo privrženi imenima koje smo odabrali. Roditelji su jako vezani za imena koja namjeravaju dati svojoj djeci, pogotovo ona koja su odabrana u čast nekome od članova obitelji, ona imena koja ih podsjećaju na neke lijepe životne trenutke, ljude koji su im obilježili odrastanje itd", rekla je Diane Gottsman, stručnjakinja za imena.

"Ako ste povrijeđeni ili ljuti, diplomatski to recite osobi koja je 'ukrala' vaše ime. Nemojte biti grubi, no svakako budite iskreni. Vjerojatno ih nećete moći natjerati da promijene ime djeteta, ali ublažit ćete napetost koja se zbog nastale situacije pojavila", objasnila je Jacqueline Whitmore, međunarodna stručnjakinja za bonton i savjetovala kojim to riječima možete učiniti.

"Ako znate da će netko svoje dijete nazvati imenom koje ste vi odabrali za svoje dijete, obratite joj se ovako: 'Moram reći da sam prilično zatečen vašom odlukom jer je riječ o posebnom imenu koje sam odabrao/la za svoje dijete. Možemo li učiniti neki kompromis?' No budite spremni da taj razgovor možda neće ići u smjeru u kojem ste se nadali da će ići", kazala je Whitmore i dodala da nije kraj svijeta ako će u obitelji ili među prijateljima biti djeca s istim imenima. 

"Zapamtite, kopiranje je jedan oblik laskanja. Stoga, ako netko želi nazvati svoje dijete imenom koje ste vi odabrali, neka vam to laska", zaključila je Whitmore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara